időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ BT a gátrobbantás miatt

Magyar Nemzet
Forrás: AFP, MTI
2023.06.06. 20:20 2023.06.08. 08:12
Rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ BT a gátrobbantás miatt

Az ENSZ-nek nincsenek információi független forrásból arról, hogy a kahovkai vízerőmű gátja mitől szakadt át – jelentette ki kedden António Guterres ENSZ-főtitkár, hozzátéve, hogy ami történt, az „Oroszország inváziójának újabb pusztító következménye”. Kedd estére a gátszakadás ügyében – Oroszország és Ukrajna kezdeményezésére – összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését, miközben a felek egymást vádolják a létesítmény felrobbantásával.

 

– Véget kell vetni a civilek és a létfontosságú polgári infrastruktúra elleni támadásoknak. Cselekednünk kell az elszámoltathatóság és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása érdekében

 

–  hangsúlyozta Guterres újságíróknak nyilatkozva.

Hozzátette: – Óriási áradás, széles körű evakuáció, környezeti pusztítás… Az újonnan elvetett gabona is odaveszett, és fenyegetés alatt áll a zaporizzsjai atomerőmű, Európa legnagyobb nukleáris létesítménye is.

A gát átszakadása következtében hatalmas víztömeg szabadult el az orosz és az ukrán erőket elválasztó Dnyipro-folyón, kiterjedt területeket árasztva el a hadműveleti térségben, menekülésre kényszerítve a környező települések lakóit. Az ENSZ BT összehívását kezdeményező iratok szerint Ukrajna „ökológiai és technológiai terrorizmussal” vádolja Oroszországot, míg utóbbi a kijevi vezetés szabotázsakciójaként értékelte a történteket. Guterres úgy fogalmazott, hogy nagyszabású humanitárius, gazdasági és környezetvédelmi katasztrófa történt.

 

– Legkevesebb 16 ezer ember vesztette el otthonát és további ezrek tiszta és biztonságos ivóvízellátása került veszélybe

 

– emelte ki az ENSZ vezető diplomatája, hozzátéve, hogy a világszervezet az ukrán kormányzattal egyeztet ivóvíz és víztisztító tabletták küldéséről a térségbe.

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár felszólal az ENSZ Közgyűlésének 11. rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 22-én (Fotó: MTI/AP/Mary Altaffer)

Gátrobbantás Ukrajnában

Az élelmiszer-biztonságot veszélyezteti a Nova Kahovka-i gátrobbantás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.