Rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ BT a gátrobbantás miatt

António Guterres, a szervezet főtitkára attól tart, ivóvízproblémákra is számítani kell.

Magyar Nemzet
Forrás: AFP, MTI2023. 06. 06. 20:20
GUTERRES, António
New York, 2023. február 22. António Guterres ENSZ-fõtitkár felszólal az ENSZ Közgyûlésének 11. rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 22-én. Oroszország 2022. február 24-én indított háborút Ukrajna ellen. MTI/AP/Mary Altaffer Fotó: Mary Altaffer

António Guterres, a szervezet főtitkára attól tart, ivóvízproblémákra is számítani kell.

Az ENSZ-nek nincsenek információi független forrásból arról, hogy a kahovkai vízerőmű gátja mitől szakadt át – jelentette ki kedden António Guterres ENSZ-főtitkár, hozzátéve, hogy ami történt, az „Oroszország inváziójának újabb pusztító következménye”. Kedd estére a gátszakadás ügyében – Oroszország és Ukrajna kezdeményezésére – összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését, miközben a felek egymást vádolják a létesítmény felrobbantásával.

 

– Véget kell vetni a civilek és a létfontosságú polgári infrastruktúra elleni támadásoknak. Cselekednünk kell az elszámoltathatóság és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása érdekében

 

–  hangsúlyozta Guterres újságíróknak nyilatkozva.

Hozzátette: – Óriási áradás, széles körű evakuáció, környezeti pusztítás… Az újonnan elvetett gabona is odaveszett, és fenyegetés alatt áll a zaporizzsjai atomerőmű, Európa legnagyobb nukleáris létesítménye is.

A gát átszakadása következtében hatalmas víztömeg szabadult el az orosz és az ukrán erőket elválasztó Dnyipro-folyón, kiterjedt területeket árasztva el a hadműveleti térségben, menekülésre kényszerítve a környező települések lakóit. Az ENSZ BT összehívását kezdeményező iratok szerint Ukrajna „ökológiai és technológiai terrorizmussal” vádolja Oroszországot, míg utóbbi a kijevi vezetés szabotázsakciójaként értékelte a történteket. Guterres úgy fogalmazott, hogy nagyszabású humanitárius, gazdasági és környezetvédelmi katasztrófa történt.

 

– Legkevesebb 16 ezer ember vesztette el otthonát és további ezrek tiszta és biztonságos ivóvízellátása került veszélybe

 

– emelte ki az ENSZ vezető diplomatája, hozzátéve, hogy a világszervezet az ukrán kormányzattal egyeztet ivóvíz és víztisztító tabletták küldéséről a térségbe.

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár felszólal az ENSZ Közgyűlésének 11. rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 22-én (Fotó: MTI/AP/Mary Altaffer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.