időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Temérdek pénzre és évekre van szükség a Nova Kahovka-i vízerőmű újjáépítéséhez

Magyar Nemzet
2023.06.07. 14:52 2023.06.08. 08:12
Temérdek pénzre és évekre van szükség a Nova Kahovka-i vízerőmű újjáépítéséhez

Hatalmas a pusztulás a dél-ukrajnai Nova Kahovka környékén, miután a város vízerőművét ért támadás következtében a Dnyipro folyóra felhúzott gát átszakadt. Az emberek evakuálása szerdán is folytatódott, az árvíz több települést elöntött. Noha kedden még arra kereste a választ mindenki, ki áll a támadás mögött, szerdán az ukrán kormány már a helyreállítási munkálatokat is előtérbe helyezte.

A legfrissebb becslések szerint körülbelül egymilliárd dollárba fog kerülni a teljesen megsemmisült vízerőmű újjáépítése, a helyreállítási munkálatok pedig akár öt-tíz évig eltarthatnak.

Gátrobbantás okozta árvíz elől menekítik a lakosokat katonák Herszonban 2023. június 7-én Fotó: Roman Hricina/MTI/AP

„Ukrajnának azonnali segítségre van szüksége a robbanás következményeinek minimalizálásában és megszüntetésében az egész emberiség érdekében. Az első lépésben el kell takarítani a felrobbantott létesítmény romjait, és a nulláról kell megépíteni egy új erőművet. A környezetvédelmi minisztérium és az állami környezetvédelmi felügyelőség előzetes számításai szerint a vízkészletben keletkezett kár kétmilliárd hrivnyára rúg. Ez az összeg csak növekedni fog” – idézte a Kárpátaljai Igaz Szó magyar hetilap az ukrán miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter, Julija Szviridenko szerdai közleményét.

Kijev az elmúlt évtizedek legnagyobb, Európában bekövetkezett ember okozta katasztrófájának nevezte a kahovkai vízerőmű elleni támadást. Noha az ukrán kormány hangsúlyozta közleményében, orosz akcióról van szó, erre vonatkozó konkrét bizonyítékok ez idáig nem kerültek elő, az oroszok és az ukránok egymást okolják a tragédiáért. Az incidens egy másik hosszú távú következményére Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára világított rá: a Krím vízellátása évekre ellehetetlenült.

A politikushoz hasonlóan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is az ivóvízproblémákra hívta fel a figyelmet szerdán – közölte az MTI.

Az államfő szerint több százezer ember maradhat elérhető ivóvízellátás nélkül. Az ukrán hatóságok arról számoltak be, az Ukrajna déli és délkeleti részén fekvő dnyipropetrovszki, zaporizzsjai, herszoni és mikolajivi régiókban már akadozik a vízellátás. Az ukrajnai Állami Újjáépítési és Infrastruktúrafejlesztési Ügynökség pedig azt közölte, hogy Kijev 1,5 milliárd hrivnyát (14 milliárd forint) biztosít a 87 kilométer hosszúságúra tervezett, naponta 300 ezer köbméternyi víz szállítására alkalmas új vízvezeték-csőrendszer megépítésére. Az egészségügyi minisztérium a vízben előforduló vegyi anyagok emberi szervezetre kifejtett egészségügyi kockázataira hívta fel a figyelmet, és felszólította a lakosokat, hogy csak palackozott vizet fogyasszanak, főzéshez pedig csak biztonságos helyről származó vizet használjanak.

Mindeközben már a támogatások is úton vannak az áradás által sújtott Herszon megyei területekre.

A Kárpátalja.ma magyar hírportál közlése szerint Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás (OVA) vezetője Facebook-oldalán közzétett videójában ismertette, hogy Kárpátalja azonnal reagált a kárt szenvedettek megsegítésére, és készek a menekültek befogadására. A menedékhelyeket már előkészítették. A kormányzó azt is hozzátette, hogy humanitárius segéllyel, önkéntesek és mentőegységek bevonásával is támogatják a herszoniakat. A csapatok kedden indultak útnak.

Borítókép: Árvíz Herszonban 2023. június 7-én, egy nappal azután, hogy robbanás történt a dél-ukrajnai herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó gátján (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Gátrobbantás Ukrajnában

Az élelmiszer-biztonságot veszélyezteti a Nova Kahovka-i gátrobbantás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.