Tucker Carlson szerint a gát felrobbantása még jobban fáj Oroszországnak

A konzervatív véleményformáló ukrán szálakat sejt a vízerőmű támadása mögött. Ukrán katonák azt állítják, látták, ahogy az orosz csapatokat elsodorja az ár.

2023. 06. 07. 9:27
null
Herszon, 2023. június 6. Gátrobbantás okozta árvizet néz egy ukrán katona Herszonban 2023. június 6-án. Hajnalban robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévõ, jelenleg orosz ellenõrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátján, az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével. MTI/EPA/Ivan Antipenko Fotó: Ivan Antipenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódnak a találgatások annak kapcsán, hogy kik állnak a Nova Kahovka-i vízerőmű gátját ért robbantás mögött. A gáton ugyanis olyan súlyos sérülések keletkeztek, hogy átszakadt, hatalmas árvízzel elárasztva a térséget. A lakosságot evakuálják, ám a katasztrófa a térségben harcoló orosz és ukrán csapatokat sem kíméli. Míg korábban szakértők azt állították, orosz szálakat sejtenek az akció mögött, hogy elvágják az ukrán utánpótlási útvonalat, Tucker Carlson egy másik megközelítésbe helyezte az eseményeket. A konzervatív politikai véleményformáló, sztárműsorvezető azt mondta a Twitteren közzétett videójában:

A gát felrobbantása rosszul érintheti Ukrajnát, de még jobban fáj Oroszországnak, és pontosan ezért fontolgatta az ukrán kormány a lerombolását.

Tucker Carlson szerint ugyanis az ukránoknak kedvez a gátrobbantás. Kiemelte azt is, hogy Európa legnagyobb atomerőműve, a zaporizzsjai létesítmény is veszélybe került. „Ha ez szándékos volt, akkor nem katonai taktikáról van szó, hanem terrorcselekményről. A kérdés az, hogy ki áll mögötte” – mondta a videójában. A műsorvezető nem értett egyet azokkal az állításokkal, melyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős a gátrobbantás ügyében.

Az azonban bizonyos, hogy nemcsak a civilek az áldozatai a katasztrófának, hanem a térségben állomásozó katonák is. Az ukrán fegyveres erők egy tisztje arról számolt be a CNN amerikai hírcsatornának: saját szemükkel látták, ahogy az ár elsodorja az orosz katonákat a Dnyipro folyó partjáról. Andrej Pidlisnyi beszámolója szerint többen életüket vesztették, és sokan szenvedtek súlyos sérüléseket is.

Az orosz oldalról senki sem tudott elmenekülni. Mindenkit elsodort az ár

– magyarázta a tiszt.

Pidlisnyi szerint a Dnyipro keleti partja, ahol az oroszok állomásoznak, alacsonyabban fekszik, ezáltal gyorsabban elárasztotta ezeket a területeket ez árvíz. Hozzátette: az orosz erőket valószínűleg nem figyelmeztették előzetesen, attól tartva, hogy a gátrobbantás terve még idő előtt napvilágot lát. A tiszt szerint – ahogyan azt az ukrán kormány is állítja – az oroszok követték el a támadást a Nova Kahovka-i vízerőmű ellen, hogy megzavarják az ukránok előkészületeit a közelgő offenzívára. – Hajnali három óra környékén az ellenség felrobbantotta a Kahovka vízerőművet, hogy megemelje a vízszintet, ezzel elárasztva a Dnyipro folyó bal partját, valamint az ott található településeket. Mindezzel lehetetlenné téve az ukrán fegyveres erők előrenyomulását – részletezte álláspontját a katona.

Borítókép: A gátrobbantás okozta árvizet nézi egy ukrán katona Herszonban 2023. június 6-án (Fotó: MTI/EPA/Ivan Antipenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.