„Vérlázító, hogy Eva Kaili megjelenhet az Európai Parlament ülésén”

Lapunk megkeresésére Deutsch Tamás elmondta, döbbenetes, hogy a korrupciós botrány gyanúsítottjai sorra jönnek ki a börtönből.

Magyar Nemzet
2023. 06. 13. 17:12
KAILI, Eva
Brüsszel, 2023. április 14. Házi õrizetbe szállítják a korrupcióval vádolt Eva Kaili volt görög szocialista párti európai parlamenti alelnököt a brüsszeli Haren börtönbõl 2023. április 14-én. A háttérben Mihalisz Dimitrakopulosz, Kaili egyik védõügyvédje. A belga hatóságok az elõzõ napon jelentették be, hogy brüsszeli házi õrizetbe szállítják a vizsgálati fogságban levõ Kailit, és elektronikus nyomkövetõvel látják el. Az idõközben leváltott EP-alelnököt még december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás során, másokkal együtt. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes, hogy egy ilyen súlyos ügy után a gyanúsított politikusok sorra jönnek ki a börtönből és folytatják tevékenységüket − fogalmazott lapunk megkeresésére Deutsch Tamás. A Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője arra a hírre reagált, miszerint Eva Kaili, az Európai Unió legnagyobb korrupciós botrányának főgyanúsítottja a héten egy bírósági végzésnek köszönhetően már részt vehet az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, sőt, még szavazhat is. Kaili ugyan eddig még nem jelent meg − sajtóértesülések szerint éppen azért, mert nem akarta magára irányítani az újságírók figyelmét −, de maga a tény, hogy ezt megteheti vérlázító − húzta alá Deutsch Tamás. 

Döbbenetes az is, hogy a brüsszeli korrupciós botrány egy másik főszereplője, a belga Marc Tarabella a minap megszavazta azt a határozatot, amelyben politikai korrupcióval vádolják Magyarországot 

− vélekedett az EP-képviselő. Hozzátette, az uniós döntéshozók a brüsszeli korrupció haszonélvezői, akiktől a jövő évi EP-választásokon meg kell szabadulni. Deutsch Tamás kiemelte, hogy a brüsszeli rendszerszintű korrupció felszámolása érdekében gyökeres változásra van szükség.

Hasonlóan vélekedett Gát Ákos Bence is. 

Eva Kaili és Marc Tarabella képviselők viselkedése komoly hitelességi problémát vet fel az Európai Parlament kapcsán, amely jelenlegi többsége a korrupciós problémákra hivatkozva gyakorol politikai nyomást a tagállamokra

− fogalmazott lapunk megkeresésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója, a Danube Institute külkapcsolati vezetője.

Kailit tavaly decemberben az elsők között vették őrizetbe a brüsszeli korrupciós botrányban egy Katarral kapcsolatban indított nyomozás során, amikor éppen édesapjának adott át egy bőröndnyi pénzt egy szállodában. Mint ismert, több jelenlegi és volt európai parlamenti képviselő, valamint egyikük asszisztense került rács mögé korrupció, pénzmosás és bűnszövetkezetben való részvétel előzetes vádjával. A belga rendőrség közlése szerint csaknem másfél millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során, a vádak szerint a politikusok milliós összegeket fogadtak el Katartól és Marokkótól, hogy számukra kedvezően alakítsák az európai döntéshozatalt. A botrány másik fő gyanúsítottja Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő. A férfinál hatszázezer euró készpénzt találtak a házkutatás során, és ő fedte fel, hogy pontosan mely európai parlamenti képviselők kaptak ajándékokat és kenőpénzeket.

A bírósági döntés ellenére a brüsszeli Politico hírügynökség szerint Kaili nem fog megjelenni a héten az EP strasbourgi ülésén. 

A politikus ügyvédjei a távolmaradást személyes okokkal indokolták, amelyeket nem részleteztek. Eddy Wax politikai újságíró Roberta Metsola házelnökre hivatkozva ugyanakkor azt írta a Twitteren, hogy Kaili hivatalos kérelmet nyújtott be parlamenti mentelmi jogának fenntartására. 

Borítókép: Házi őrizetbe szállítják a korrupcióval vádolt Eva Kaili volt görög szocialista párti európai parlamenti alelnököt a brüsszeli Haren börtönből 2023. április 14-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.