Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Előzetesből az EP-be

Minden idők legnagyobb brüsszeli korrupciós botránynak főszereplője visszatér.

Magyar Nemzet
2023. 06. 12. 16:13
KAILI, Eva;
Rabat, 2022. december 22. 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részt vehet az Európai Parlament (EP) e heti ülésén Eva Kaili volt EP-alelnök, minden idők legnagyobb brüsszeli korrupciós botránynak főszereplője. A szocialista politikus erre külön engedélyt kapott a bíróságtól, számolt be róla a Politico brüsszeli hírportál. A Brüsszeli Igazságügyi Tanács úgy döntött, Michel Claise vizsgálóbíró és Raphael Malagnini szövetségi bíró egyetértésével, hogy Kaili kizárólag munkavégzés miatt utazhat Strasbourgba. A nyomozást vezető bíró engedélye nélkül azonban nem utazhat máshová Franciaországban – közölték a politikus ügyvédjei. Eva Kaili egyébként is igen aktív, mióta kiszabadult a börtönből. 

Most a héten még szavazhat is az EP ülésén. 

Kailit tavaly decemberben az elsők között vették őrizetbe a brüsszeli korrupciós botrányban egy Katarral kapcsolatban indított nyomozás során, amikor éppen édesapjának adott át egy bőröndnyi pénzt egy szállodában. Mint ismert, több jelenlegi és volt európai parlamenti képviselő, valamint egyikük asszisztense került rács mögé korrupció, pénzmosás és bűnszövetkezetben való részvétel előzetes vádjával. A belga rendőrség közlése szerint csaknem másfél millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során, a vádak szerint a politikusok milliós összegeket fogadtak el Katartól és Marokkótól, hogy számukra kedvezően alakítsák az európai döntéshozatalt. A botrány másik fő gyanúsítottja Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő. A férfinál hatszázezer euró készpénzt találtak a házkutatás során, és ő fedte fel, hogy pontosan mely európai parlamenti képviselők kaptak ajándékokat és kenőpénzeket.

Miután a bírósági tárgyalásra váró őrizetét többször meghosszabbították, április közepén Kailit a börtönből házi őrizetbe helyezték át és elektronikus nyomkövetővel látták el. Május végén a belga ügyészség közölte, hogy az uniós törvényhozó már nincs házi őrizetben.

A korábban luxuséletet élő Kaili egyébként sokat panaszkodott a sajtónak arról, hogy milyen rosszul viselte a börtönben töltött időt. A politikus azonban egy „luxusbörtönben” raboskodott, az épületkomplexumot direkt úgy alakították ki, hogy „a lehető legbarátságosabb környezetet” biztosítsa a bent lakóknak, hogy az ott raboskodók „elkerüljenek bármiféle frusztrációt, amely a börtönélményekkel kapcsolatos”. 

Például rácsokat sem szereltek az ablakokra.

Kailit a vesztegetési ügyben játszott szerepe miatt megfosztották az EP-alelnöki tisztségétől, de továbbra is a testület ülésező képviselője marad. Több, június elején megjelent médiainterjúban megismételte, hogy ártatlan, és azzal érvelt, hogy a hatóságok azért vehették célkeresztbe, mert túl sokat tudott a kormányzati kémkedésről.

Az Európai Bizottság egyébként az egész Európai Parlementet megrázó korrupciós botrány nyomán egy, az összes uniós intézményt felügyelő új etikai bizottság felállítására készül. A formálódó testület hatékonyságával kapcsolatban azonban máris kérdések merülnek fel, vizsgálati és szankcionálási jogköröket ugyanis nem kapna, csupán a minden intézmény számára követendő etikai minimumszabályokat határozná meg.

Külön kérdést jelent a főigazgatók nyilvános ellenőrzésének hiánya. Ők amolyan „államtitkárok” a biztosok alatt, és miközben az uniós polgárok többsége számára ismeretlenek, óriási befolyásuk van az általuk irányított területen a szakpolitikák kidolgozására és végrehajtására, ami potenciálisan lehetőséget teremt az összeférhetetlenségre. Kiválasztásukra és bejelentési kötelezettségeikre azonban jóval lazább szabályok vonatkoznak, mint például az EB tagjaira, ráadásul kinevezésük nem kötődik uniós ciklusokhoz.

Borítókép: Eva Kaili (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.