„Viharban nem biztonságos lecserélni a kapitányt”

Jens Stoltenberg pozíciójának meghosszabbításával a szövetség Ukrajna támogatásra összpontosíthatna a viták helyett.

Magyar Nemzet
Forrás: Euractiv2023. 06. 27. 19:15
STOLTENBERG, Jens
Brüsszel, 2023. június 16. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár sajtóértekezlete a NATO védelmi miniszterei kétnapos találkozójának végén a szervezet brüsszeli székházában 2023. június 16-án. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Jens Stoltenberg NATO-főtitkár valószínűleg még egy évig a posztján marad” – írja az Euractiv politikai hírportál négy NATO-diplomatára hivatkozva.

A norvég főtitkár 2014 óta tölti be a posztot, és az orosz–ukrán háború kirobbanása miatt még egy évig a helyén maradt, ám az elmúlt hónapokban elzárkózott a folytatástól, sőt azt is bejelentette, hogy hazája jegybankelnökeként kíván tevékenykedni a jövőben. Ám a források szerint szerdán mégis meghosszabbítják a megbízatását. 

A portál szerint erre azért lehet szükség, mert az eddigi potenciális jelöltek – mint Mette Frederiksen dán miniszterelnök, Ben Wallace brit védelmi miniszter vagy Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök – „úgy tűnik, eddig nem tudták megszerezni a 31 NATO-tagország támogatását”.

Stoltenberg egyéves hosszabbítása azonban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke előtt is megnyithatja az ajtót.

Mivel von der Leyen-nek még egy év maradt a megbízatásából, az európai uniós választások előtt lényegében nem mondhat le a posztról, noha sokan őt tartanák a legesélyesebb jelöltnek német származása, korábbi védelmi miniszteri pozíciója, kapcsolati tőkéje és az Ukrajna mellett tanúsított kiállása miatt is. Emellett ő lehetne az első női NATO-főtitkár, amelyet mások mellett Joe Biden amerikai elnök vélhetően erősen támogatna.

Az Euractiv a NATO-diplomatákat idézve hangsúlyozta, hogy a politikai és katonai szövetség elégedett Stoltenberggel, aki a katonai szövetség élén bizonyított válsághelyzetekben is. 

Viharban nem biztonságos lecserélni a kapitányt

– mondta az Euractivnak egy magas rangú NATO-tisztviselő.

Stoltenberg megbízatásának meghosszabbítása több időt adna a szövetségnek arra, hogy az Ukrajnának nyújtott rövid és hosszú távú támogatásra összpontosítson ahelyett, hogy személyes vitákba bonyolódnának – mondták a NATO-diplomaták.

Mint a források megjegyzik, mivel az ukrán ellentámadás több hónapot késett, a háború fordulópontja a júliusi vilniusi csúcstalálkozó alkalmával még vélhetően nem érkezik el majd el, így az új főtitkár helyett a szövetség tanácsának „át kell majd gondolnia a stratégiáját” – fogalmaztak a diplomaták.

Médiaforrások szerint noha Stoltenberg többször is hangsúlyozta, nem szeretne folytatást, Joe Biden állítólag személyesen győzködte Stoltenberget, hogy maradjon a szövetség főtitkára. Szerdán kiderülhet, hogy az amerikai elnök mennyire volt sikeres ebben.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.