Biden döntésén múlhat az új NATO-főtitkár személye

„Nem álláshirdetésre jelentkezem” – fogalmazott Mette Frederiksen dán miniszterelnök, amikor arról faggatták, hogy a NATO-főtitkári pozíció miatt érkezett-e a Fehér Házba Joe Biden elnökhöz. Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzor emeritusa, ny. vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a találkozó egyfajta „ismerkedés” lehet, és ha Biden szimpatikusnak és alkalmasnak találja, akkor a vilniusi csúcstalálkozón, másokat megelőzve ajánlhatja a dán politikust a posztra. Ám szerinte Ben Wallace brit védelmi miniszter esetleges jelölésére is érdemes figyelni.

2023. 06. 05. 20:03
BIDEN, Joe; McCARTHY, Kevin
Washington, 2023. május 29. Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében, miután Kevin McCarthy-val, a Képviselõház elnökével véglegesítette az elõzõ napon megkötött egyezséget az Egyesült Államok államadósság-plafonjának megemelésérõl 2023. május 28-án este. A demokraták vezette Fehér Ház és a Képviselõházat vezetõ republikánusok között hetek óta tartó kiélezett tárgyalások tétje az államadósság-plafon megemelése volt, aminek hiányában az Egyesült Államok június elejétõl nem lenne képes törleszteni lejáró államadósságát. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta Fotó: Manuel Balce Ceneta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehéz Házban találkozik hétfőn Mette Frederiksen dán miniszterelnök Joe Biden amerikai elnökkel. A Reuters hírügynökség olyan találgatásokra hívta fel a figyelmet, hogy az adminisztráció arra használja majd a látogatást, hogy megvizsgálja, alkalmas-e a dán politikus arra, hogy ő legyen a NATO első női főtitkára.

„Nem álláshirdetésre jelentkezem. Meghívást kaptam Biden elnök úrhoz, amit már nagyon várok” – fogalmazott Frederiksen. Noha korábban mint mondta nem jelölteti magát NATO-főtitkárnak, nem állította, hogy nem érdekli a poszt.

Mint ismert Jens Stoltenberg, a NATO jelenlegi főtitkára legkésőbb októberben távozik a posztról, amelyet 2014 óta tölt be. Noha Stoltenberg ciklusát többször is meghosszabbították, sőt a politikai és katonai szövetség kérte, hogy vállaljon még egy évet, a norvég politikus bejelentette, hogy hazája jegybankelnökeként fog szolgálni a következő években.

– A főtitkár mindig európai, amely történelmileg alakult így, hiszen a NATO megalakulása során az amerikaiak ragaszkodtak a két hadászati parancsnokság vezetéséhez, így amikor 1952-ben létrejött a NATO-főtitkárság, akkor a brit Hastings Ismay tábornok került annak az élére, aki előtte a brit nemzetközösségi kapcsolatokért felelős  miniszterként is szolgált – magyarázta lapunk megkeresésére Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) professzor emeritusa, ny. vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság (MHTT) elnöke.

A NATO korábbi vezetői között: három- három brit és holland, kettő belga és egy-egy olasz, német, spanyol, dán és norvég található.

Szenes Zoltán kiemelte, hogy a hatvanadik NATO-csúcstól, 2009-től kezdődően már nem védelmi- vagy külügyminiszterek, hanem korábbi miniszterelnökök (elsőként Anders Fogh Rasmussen volt dán miniszterelnök) töltik be a tisztséget, mindezzel „emelve a pozíció fontosságát”.

Az NKE professzor emeritusa megjegyezte, hogy már egy ideje „terjeng az a pletyka”, hogy női főtitkár jönne – utalt Kolinda Grabar-Kitarovic volt horvát köztársasági elnökre, valamint Ursula von der Leyen korábbi német védelmi miniszter, jelenlegi európai bizottsági elnökre. Azonban az utóbbi időben nincsenek információk a jelölésükről, így jelölésüket nem tartja valószínűleg az NKE professzor emeritusa.

A 45 éves szociáldemokrata Frederiksen 2019-ben, minden idők legfiatalabbjaként lett Dánia miniszterelnöke, és a Reuters-nek nyilatkozó diplomaták szerint komoly esélyesnek tűnik Stoltenberg helyére, mind korábbi tisztségeit, mind nemzetiségét figyelembe véve.

Frederiksen potenciális jelöltségének előnye tehát egyrészt az, hogy a NATO „szeret” európai és az utóbbi időben észak-európai főtitkárt választani. Elemzők szerint ennek oka, hogy az ő elfogadottságuk a tengerentúlon, a nemzetközi közösségben és az európai szövetségesek körében is magasabb. Hozzátéve, hogy jellemzően az Oroszországhoz fűződő viszonyuk is mérsékeltebb, mint a volt keleti blokk országai közül többeknek, amely a jelen háborús közegben az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének kulcsfontosságú az eszkaláció elkerülése érdekében.

Ám a dán politikus lehetséges jelöltségének legfőbb akadálya, hogy Dánia régóta lemaradásban van a védelmi kiadások terén, és nyomás alá került, hogy a katonai kiadásokat a GDP két százalékára emelje, ami a NATO-tagállamok egyik legfontosabb célja.

 Igaz, a miniszterelnök centrista kormánya éppen decemberben hozta előre három évvel, 2030-ra ezen teljesítési cél elérését. Sőt, a múlt héten bejelentette, hogy a következő tíz évben jelentős védelmi beruházásokat hajtanak végre, és növelik az Ukrajnának nyújtott katonai segély mértékét.

Szenes Zoltán szerint az, hogy a dán miniszterelnök most Joe Biden elnökhöz látogat, könnyen lehet, hogy az „ismerkedést” és „puhatolózást” szolgálja, hiszen, ahogy arra Jaco Kaarsbo, az EUROPA agytröszt biztonsági és védelmi elemzője is felhívta a figyelmet, az orosz–ukrán háborúig Frederiksennek „nem igazán volt nemzetközi profilja”, ám ez a háború után megváltozott, hiszen az invázió óta háromszor látogatott Ukrajnába.

Dánia jelentős pénzügyi és katonai támogatást nyújt Kijevnek, ukrán pilótákat képeznek, és az amerikai F-16-os vadászgépek szállításában is nyitottságot mutatott.

Erős pozíciót foglal el ugyan Dániában, de megosztja a lakosságot. Sokan úgy látják, hogy túlságosan domináns és hataloméhes

– mondta Frederiksenről Hans Engell volt dán védelmi és igazságügyi miniszter a Reutersnek. „Ő egy kemény nő és nagyon ambiciózus. Szerintem igent fog mondani, ha úgy érzi, hogy a NATO-országok össze tudnak fogni körülötte, persze különösen akkor, ha Biden felkéri” – tette hozzá Engell.

– Ideális esetben a NATO-csúcson döntenek a NATO-főtitkár személyéről – a következő csúcs július 11–12-én lesz Vilniusban –, de előfordult már, hogy külügyminiszteri értekezleten vagy Észak-atlanti Tanács ülésén döntöttek erről – mondta Szenes Zoltán. Hozzátette: hogy ha Biden alkalmasnak találja Frederiksent, akkor ajánlhatja a posztra.

Sőt Stoltenberg megválasztásának körülményeiből kiindulva azt is fejtegette, hogy ha Washington gyorsan döntésre kíván jutni, akkor jelöl valakit, mielőtt még az európai uniós vezető tisztségviselők jelentkeznének a főtitkári pozícióra.

Ahogy arra az MHTT elnöke is emlékeztetett, 2009-ben Anders Fogh Rasmussent „nehezen” tudták megválasztani a NATO-főtitkári tisztségre, az akkori Dániában történt Korán-égetések miatt. Akkor Törökország nem akarta őt elfogadni, és hosszas tárgyalások és egyeztetések kellettek ahhoz, hogy végül dán politikus léphessen a tisztségre.

Szenes Zoltán szerint a női jelöltek mellett a volt brit védelmi miniszterre, Ben Wallace-ra is érdemes lehet figyelni. A konzervatív politikus lényegében már „be is jelentkezett” a posztra, februárban mint fogalmazott: „Régóta szolgálok védelmi miniszterként, ami nagyszerű, de természetesen a NATO-ban is remek lenne dolgozni”.

Szenes Zoltán szerint a brit jelölt mellett szól, hogy ugyan az Egyesült Királyság elhagyta az Európai Uniót, megválasztása mégis azt az üzenetet hordozná, hogy „Európához tartoznak, itt maradtak és erősek”.

Hozzátette: A britek élen járnak Ukrajna támogatásában és a brit–amerikai stratégia kapcsolatok egészen más szintet képviselnek, mind a dán–amerikai.

Csütörtökön Rishi Sunak brit miniszterelnök ugyancsak látogatást tesz Joe Biden amerikai elnöknél a Fehér Házban.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében 2023. május 28-án este (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.