Volodimir Zelenszkij: Készen állunk az ellentámadásra

Az ukrán elnök a magyar miniszterelnök nyilatkozatát alátámasztva elmondta, sok áldozattal jár majd az offenzíva.

Magyar Nemzet
Forrás: The Wall Street Journal2023. 06. 03. 10:36
MACRON, Emmanuel; ZELENSZKIJ, Volodimir; SCHOLZ, Olaf
Párizs, 2023. február 9. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a párizsi államfõi rezidencia, az Élysée-palota felé tart 2023. február 8-án. Zelenszkij nagy-britanniai látogatását követõen érkezett Franciaországba, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral találkozik. MTI/AP/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem tudom, mennyi időbe telik majd, sőt őszintén szólva sokféleképpen, teljesen eltérő irányokba is elindulhatunk majd, de meg fogjuk csinálni, készen állunk rá – fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a régóta ígért ukrán ellentámadás kapcsán, a The Wall Street Journal amerikai lapnak adott, szombaton megjelent interjújában. Hozzátette:

 Erősen hiszünk abban, hogy sikerrel járunk.

Kijev abban reménykedik, hogy az ellentámadása megváltoztatja majd a háború dinamikáját – amely jelenleg a befagyás felé közeleg.

A Reuters hírügynökség szerint a hosszú ideje tartó száraz ukrajnai időjárás is „arra enged következtetni, hogy az ellentámadás a küszöbön áll”.

Ahogy azt az ukrán elnök is aláhúzta, az offenzíva lényege az orosz erők által megszállt területek visszafoglalása.

Kijev ragaszkodik az 1992-es határainak a visszaállításához, így nemcsak a szakadár donyecki és luhanszki területek, hanem a Krím félsziget visszavételéhez is ragaszkodik – ám utóbbi a legtöbb szakértő szerint lehetetlen feladat lenne.

Az ukrán államfő szerint a szárazföldi erejük „erősebb és motiváltabb”, mint a beásott orosz csapatok, amelyek célja megtartani az általuk ellenőrzött ukrán területek húsz százalékát.

Zelenszkij a múlt hónapban azzal indokolta az ellentámadás megindításának elhúzódását, hogy Ukrajnának meg kell várnia, amíg több nyugati páncélozott jármű érkezik. A lőszer- és fegyverutánpótlás érdekében nemrégiben diplomáciai körutat is tett nyugati szövetségeseinél.

A politikus úgy fogalmazott, Ukrajnának sürgősen több amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszerre van szüksége a légibombázások miatt. 

Zelenszkij az interjúban elismerte az orosz légifölényt is, hozzátéve, hogy a légierővel szemben „sok katona hal majd meg” az ellentámadás során.

Kijelentései annak fényében is érdekesek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Kossuth rádióban arról beszélt: „minden épeszű ember tudja, hogy ha egy ország támad, akkor háromszor akkora vesztesége lesz, mint annak, amelyik védekezik”.

Ám a magyar kormányfő szavait Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó számonkérése követte. Mint a Twitteren fogalmazott, „ha a magyar miniszterelnök valóban aggódik az áldozatok miatt, akkor hívja fel Putyint, és kérje meg csapatai kivonására Ukrajnából”. Azonban most úgy tűnik, hogy az ukrán elnök is egyetért a magyar miniszterelnök kijelentésével arról, hogy az ellentámadás sok áldozatot követel majd.

Az interjú során Zelenszkij arra is kitért, hogy tart attól, hogy a jövő évi amerikai választásokon egy kevésbé támogató kormány kerülhet hatalomra – utalva arra, hogy Donald Trump korábbi republikánus elnök és jelenlegi elnökjelölt-aspiráns több esetben is úgy fogalmazott, hogy ő „24 óra alatt véget vetne a konfliktusnak”.

Az ukrán államfő emellett arra sürgette Kínát, hogy próbálja meg visszafogni Oroszországot. – Kína nagyobb és erősebb, mint Oroszország, és fontos szerepet játszhat a béke megteremtésében – fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán elnök „felszólította” az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét (NATO), hogy biztosítson egyértelmű utat Kijev számára a tagsághoz – mint ismert, ez a szerződések szerint addig elképzelhetetlen, amíg Ukrajna háborúban áll.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a párizsi államfői rezidencia, az Élysée-palota felé tart 2023. február 8-án. (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.