időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

A háború legbelső természetét változtatják meg az öngyilkos drónok + videó

Árki Tamás
2023.06.03. 06:03 2023.06.03. 09:29
A háború legbelső természetét változtatják meg az öngyilkos drónok + videó

Dróntámadás történt pénteken Nyugat-Oroszországban, az ukrán határ közelében. A csapásban olaj- és gázipari létesítményekben keletkeztek károk. Az oroszországi célpontokra mért dróncsapások száma drámaian megnőtt az elmúlt hetekben a várhatóan küszöbön álló ukrán ellentámadás előtt, egyben ráirányítják a figyelmet egy viszonylag újnak tűnő, de valójában évtizedek óta bevált harcászati módszerre: az öngyilkos drónok alkalmazására.

Legalább két olaj- és gázipari létesítményt vettek célba az éjszaka folyamán dróncsapások Nyugat-Oroszországban – írta helyi tisztviselők közleményére hivatkozva a Moscow Times független orosz hírportál. A támadások az ukrán határ közelében történtek.

Két nagy hatótávolságú drón támadott üzemanyag- és energiakomplexum objektumokat hajnali 3 óra körül

– mondta Vaszilij Anohin, a belarusz határhoz közeli Szmolenszki terület megbízott kormányzója. A támadásban személyi sérülés nem történt.

Csütörtökön ukrán kamikaze drón semmisített meg egy orosz megfigyelőállást a Herszon tartománybeli Nova Kahovka településen. 

Az ilyen harceszközök használata mára már az ukrajnai háború mindkét oldalán bevett gyakorlat, a legnagyobb nyilvánosságot két héttel ezelőtt a Kreml kupolájába csapódó pilóta nélküli eszköz kapta. Moszkvát azóta is érte dróntámadás, de ezeket az orosz légvédelem semlegesítette.

Ukrajna a Forum on Arms Trade nevű szakportál összeállítása szerint eddig Ausztráliától, Törökországtól, az Egyesült Királyságtól, Lengyelországtól kapott drónokat, és még néhány további partnertől drónok észlelésére alkalmas megoldásokat.

 

Öngyilkos drónok: évtizedek óta bővülő lehetőségek tárháza

A kamikaze drónok olyan pilóta nélküli repülőgépek, melyek egy adott célpontra való rázuhanással semmisítik meg azt. Először az 1980-as években jelentek meg az ellenséges légvédelem föld-levegő rakétákat kilövő állásai semlegesítésére, és az 1990-es években számos haderőnél alkalmazták őket ebben a szerepkörben. A 2000-es évektől kezdődően további célokra is fejlesztették ezeket, a viszonylag nagy hatótávolságú csapásoktól és tűztámogatástól kezdve egészen a taktikai, nagyon rövid hatótávolságú, hátizsákban elférő harcászati rendszerekig.

Ezek az eszközök az ukrajnai háború kapcsán kaptak nagyobb figyelmet, mivel nehezen detektálhatóak és alacsony repülési magasságon bevethetők.

Ráadásul a létező legegyszerűbb formájukban könnyen megépíthetők és relatíve olcsók: az Iszlám Állam rendszeresen használt civil kiskereskedelmi forgalmazásban kapható, döntően fotózásra és videófelvételek készítésére használt drónokat, melyekre egyszerű ragasztószalaggal robbanóanyagot erősítettek. Érdekesség, hogy a DJI nevű kínai hobbidrónfejlesztő vállalat minduntalan magyarázkodni kényszerül az ilyen esetek nyilvánosságra kerülésekor.

A célzottan épített eszközök a repülési és irányítási képességek, a robbanófej mérete és kialakítása, valamint a célpontok felkutatására szolgáló fedélzeti érzékelők tekintetében jóval bonyolultabbak.

Néhány típusuk emberi kezelőt használ a célpontok felkutatására, míg mások képesek autonóm módon, emberi beavatkozás nélkül támadni – mesterséges intelligenciával vagy előre programozott útvonal mentén. Utóbbiaknál különösen nehéz dolga van az ellenséges légvédelemnek, mivel az előre programozott útvonal miatt nem történik rádiós kommunikáció, ami felfedné a radarokon a drón helyzetét.

 

Légvédelmi feladatok drónok ellen – technológia és morál

Veszélyes megpróbálni lelőni az ellenséges drónokat, mert ez sajnálatos következményekkel járhat mind anyagi, mind fizikai értelemben: akár emberéletet is követelhet.

– nyilatkozta az orosz TASZSZ hírügynökségnek egy drónzavaró berendezéseket gyártó vállalat főigazgatója arról, hogy sok esetben civilek is megkísérlik hatástalanítani a repülőket.

Ez a nyilatkozat és a civil áldozatokkal járó elhárítás kockázatai az öngyilkos drónok alkalmazásának erkölcsi és etikai vonzatára is rámutat. A drónok alkalmazása ugyanis a háborúk évszázados, írott és íratlan erkölcsi szabályait hágják át.

A célpontokat, legyenek azok harcosok vagy civilek, az erőszak olyan formájának tették ki, amely ellen nem tudnak védekezni, és nem is tudják megadni magukat. A háború hagyományos kölcsönösségétől megszabadulva, amelyben mindkét fél az életét teszi kockára, a drónok üzemeltetői inkább hóhérokhoz váltak hasonlóvá: a bolygó másik felén bíróság elé állítják az embereket a megfelelő eljárás nélkül, és távirányítással halálos ítéleteket szabnak ki.

hívja fel a figyelmet a The Intercept című amerikai lap.

 

 

Európa-szerte pörög a dróngyártás

A drónok gyártása és a hadiipari fejlesztések közötti kiemelt helye egyre több állam beszerzéseiben megfigyelhető. Franciaország március 23-án leplezte le leginkább előrehaladott állapotban lévő fejlesztését, a Sky Carrier nevű projektet, a görög Hellenic Defense Systems nevű görög hadiipari vállalat pedig május közepén jelentette be, hogy IRIX nevű rendszerét egy dél-afrikai céggel közösen, de Görögország területén fogja megindítani. 

 

Öngyilkos dróntámadás belső kamerás felvétele:

 

Borítókép: Drónok reptetését tiltó tábla a moszkvai Vörös téren 2023. május 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Háború Ukrajnában

Robert C. Castel: A Nyugat benézte az ukrajnai háborút + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.