Luxusnyaralás a Maldív-szigeteken, háború idején – lebukott Zelenszkij párttársa

Senki sem bocsátja meg a parlamenti képviselőknek, bíráknak vagy más tisztviselőknek, hogy az állam érdekei fölé helyezik magukat – húzta alá Volodimir Zelenszkij kedd esti videóüzenetében. Az ukrán elnök az elmúlt napok korrupciós botrányai – többek közt Jurij Arisztov parlamenti képviselő Maldív-szigeteki útja – miatt szólalt fel, kemény fellépést ígérve a hazaárulóknak. A korrupció a háborút megelőzően is átszőtte Ukrajnát, azóta pedig számtalan, éppen a háborúhoz köthető esetre derült fény.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 13:31
null
MALDIVE ARCHIPELAGO, DHAALU ATOLL, ARRIVING ON THE ISLAND CASTEWAY (SHIPWRECK) PRIVATE ISLAND WITH A JUST ONE LUXURY TENTED ACCOMMODATION (MANAGED BY BANYAN TREE GROUP) (Photo by STEPHANE FRANCES / ONLY WORLD / Only France via AFP) Fotó: AFP/STEPHANE FRANCES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán állami nyomozó iroda (SBI) az ukrán biztonsági szolgálattal (SBU) közösen nyomoz Volodimir Zelenszkij pártjának parlamenti képviselője, Jurij Arisztov ellen, amiért a gyanú szerint jogszerűtlenül nyaralt a hadiállapot ideje alatt a Maldív-szigeteken – áll az SBI hivatalos Telegram-csatornáján. 

A nyomozati iratok szerint Arisztov június 5-e és július 22-e között Ukrajnán kívül tartózkodott. A politikus az általa közölt információk szerint először Lengyelországba utazott, ahol három napon keresztül tárgyalásokat folytatott a litván kormány képviselőivel országaik kétoldalú kapcsolatainak szorosabbra fűzése érdekében. Ezt követően július 10-től egészen 19-ig Arisztov betegszabadságot vett ki, ugyanakkor a nyomozók úgy vélik, hamis adatok lettek felvíve az elektronikus egészségügyi rendszerbe, mivel az ott szereplő vizsgálatokra valójában nem került sor. Éppen ellenkezőleg.

Jurij Arisztov ukrán parlamenti képviselő. Fotó: Twitter

Az ukrán parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának elnökhelyettese egy Maldív-szigeteki szállodában töltötte „betegszabadságát”.

Arisztov egy ötcsillagos luxushotelban szállt meg, ahol a legolcsóbb éjszaka közel négyezer euróba (mintegy másfél millió forintba) kerül, a határ pedig a csillagos ég – állította a slidstvo.info. Az ukrán oknyomozó hírportál cikkét követően döntött úgy az SBI és az SBU, hogy házkutatást tartanak a politikus lakásán. Arisztov ezt követően azonnal lemondott posztjáról.

 

Nincs bocsánat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sem ment el szó nélkül az ügy mellett. Kedd este videóüzenetben szólt népéhez, leginkább az Arisztovhoz hasonló, az ukrajnai háborút saját meggazdagodásukra és jólétük növelésére használó politikusokhoz és tisztviselőkhöz. 

Senki sem bocsátja meg a parlamenti képviselőknek, bíráknak vagy más tisztviselőknek, hogy az állam érdekei fölé helyezik magukat

− húzta alá Zelenszkij. Hozzátette, az ilyen viselkedés elfogadhatatlan annak tükrében, hogy a frontvonalakon nap mint nap katonák halnak meg Ukrajnáért. 

Most minden politikus és tisztviselő figyeljen rám. Dolgozniuk kell. Ezt pedig Ukrajnában és az ukrán nép érdekében kell tenniük. Hálás vagyok azoknak a képviselőknek, akik valóban az állam érdekeiért dolgoznak. Azok pedig, akik azon gondolkodnak, hogy több időt töltsenek külföldön, hogy összekapcsolhassák jövedelmező útjaikat az üzleti, baráti találkozókkal vagy strandolással – nekik nem lesz hála

− nyomatékosított az ukrán elnök.

 

Visszatérő gyakorlat

Ukrajnában a háború előtt is magas szintű volt a korrupció, azóta pedig több tisztviselőt is leváltottak azért, mert gyanús ügyletekbe keveredett. E hét elején az ukrán korrupcióellenes hatóság házkutatást tartott az Állami Igazságügyi Igazgatóság vezetőjének irodájában. A nyomozók azzal gyanúsítják Olekszij Szalnyikovot, hogy jogosulatlan előnyökhöz akart juttatni legfelsőbb bírákat annak érdekében, hogy egy kereskedelmi vállalkozás javára döntsenek. Szintén hétfőn 

ukrán nyomozók őrizetbe vették az egyik odesszai hadkiegészítő parancsnokság vezetőjét.

A gyanú szerint a férfi illegális vagyoni előnyhöz jutott azáltal, hogy másokat kenőpénzért cserébe felmentett a hadkötelezettség alól. Az ukrán munkaadók szövetsége pedig nemrégiben nyílt levélben fordult Zelenszkijhez, melyben azt állítják: „Ukrajnát évek óta mélyen áthatja a korrupció a kormánytisztviselőktől kezdve a rendfenntartókon és az igazságszolgáltatáson át egészen az üzleti világig”. Mint írták, ez aláássa az ország védelmi képességeit is. 

Nagy port vert fel idén tavasszal az a hír is, hogy Jevhenyij Boriszov odesszai katonai komisszár anyja a háború kirobbanását követően egy marbellai luxusvilla tulajdonosa lett. Az erről szóló információkat Ihor Moszijcsuk volt parlamenti képviselő osztotta meg, ezek alapján az ingatlan értéke mintegy négymillió euró. Boriszovhoz egyébként egy másik botrány is köthető: humanitárius segély ürügyén egy 250 ezer dollár értékű Mercedes gépjárművet „vett” saját használatra 2022. február 24-e után.

Borítókép: Maldív-szigetek (AFP/Stephane Frances)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.