Börtönlázadás: rendőröket tartanak fogva a rabok, akik nem tűrik tovább a körülményeket

Az ügyészség három képviselője és az igazságszolgáltatás egy bizottsága is meglátogatta a száznégy fogvatartottnak otthont adó központot, de nem született megállapodás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 19. 8:04
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy rendőrt tartanak túszként fogva Venezuelában egy nemzeti rendőrségi központ rabjai, akik fellázadtak fogvatartási körülményeik ellen – jelentette be kedden egy érdekvédő csoport.

Az Una Ventana a la Libertad (Ablak a szabadságra/UVL) nevű szervezet arról számolt be, hogy a hétfői túszejtés után huszonnégy órával megrekedtek a hatóságokkal folytatott tárgyalások az ország északi részén, Aragua államban található központban.

A fogvatartottak, akik jelentették börtönőreik bántalmazását, arra kényszerítették a négy rendőrt, három férfit és egy nőt, hogy lépjenek be cellájukba. A közösségi oldalakon közzétett videókon összekötözött kézzel láthatók.

Az UVL szerint az ügyészség három képviselője és az igazságszolgáltatás egy bizottsága is meglátogatta a száznégy fogvatartottnak otthont adó központot, de huszonnégy óra elteltével „nem született megállapodás a fogva tartott rendőrök szabadon bocsátásáról” – közölte a szervezet.

„Nem bántottak minket”, de „rettegünk, bár segítenek nekünk, túszként vagyunk itt, az életünkről van szó” – mondta a Venezuelai Börtönmegfigyelő Központ (OVP) által közzétett videóban a fogva tartott rendőrnő.

Az egyik rab az OVP által közzétett egyik videóban azt mondta: „Elegünk van a zsarolásból, a bántalmazásból, abból, hogy (…) 150, 200 dollárt kell adnunk hetente, hogy a családunkkal lehessünk, hogy zsarolnak minket, azt akarjuk, hogy szállítsanak át minket a lakhelyünk szerinti börtönbe”.

Az UVL szerint a fogvatartottak azért lázadtak fel, mert a rendőrök díjat kérnek tőlük azért, hogy ételt kapjanak, családlátogatásra mehessenek, vagy hogy bíróságra szállítsák őket. Naomí La Rosa, akinek férje az eljárás végére vár az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: „Dühösek, mert már olyan régóta itt vannak, belefáradtak az itt zajló visszaélésekbe”.

A börtönhatóságok nem kommentálták az esetet.
A venezuelai börtönök az OVP szerint több mint ötven százalékkal túlzsúfoltak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.