„Kanada elbukott” – vastaps fogadta a bebörtönzött lelkész fiát az Európai Parlamentben

A lelkész fia nyomásgyakorlásra szólított fel apja ügyében, akire tíz év börtönbüntetés várhat, amiért tavaly tiltakozó kamionosoknak prédikált az amerikai–kanadai határon.

Gábor Márton
2023. 07. 17. 6:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vastapsot kapott az apja szabadon engedéséért kampányoló fiatal az Európai Parlamentben (EP) – számolt be a Fox News amerikai hírcsatorna.

A 23 éves Nathaniel Pawlowski azt állította, hogy kétségbeesésében jött el az EP-be. 

Szeretném elmondani önöknek mindent a szabadságról és a demokráciáról, amit szeretek, de már nem ismerem ezeket a dolgokat. Ezeket elvették tőlünk, kanadaiaktól. Kanada elbukott

– mondta Nathaniel Pawlowski, akit meghívtak, hogy szólaljon fel az EP-ben édesapja, Artur Pawlowski lelkész nevében. Pawlowski folyamatosan összetűzésbe került az albertai Calgaryban működő hatóságokkal, amióta 2021-ben egy húsvéti istentisztelet során kidobta a rendőröket és a közegészségügyi tisztviselőket templomából, amikor azok megpróbálták ellenőrizni, hogy betartják-e a koronavírus-járvány miatti intézkedéseket.

A Calgary Police Service (CPS) ötször tartóztatta le a lelkészt, miután a bírósági végzés ellenére folytatta az istentiszteletet, többek között egyszer egy forgalmas autópálya közepén, a templomból hazafelé tartva. Egy másik alkalommal a például calgaryi nemzetközi repülőtér kifutópályáján tartóztatták le.

Pawlowskit májusban bűnösnek találták csendháborítás és szabadlábra helyezési parancs megszegése miatt, amiért 2022 februárjában 19 perces beszédet mondott a kamionosoknak, akik a szövetségi oltási kötelezettség ellen tiltakozva 2022 februárjában elállták Alberta és Montana határát.

A beszédben Pawlowski azt tanácsolta a kamionosoknak, hogy ne menjenek a tartományi fővárosba, Edmontonba, hanem inkább maradjanak békések. A prédikátort napokkal később letartóztatták, majd pedig 50 éjszakát kellett eltöltenie különböző börtönökben, ahol állítása szerint bántalmazták és megalázták a börtönhatóságok.

Pawlowski továbbra is házi őrizetben van, mivel újabb bírósági tárgyalás vár rá, emellett pedig a tartományi kritikus infrastruktúrák védelméről szóló törvénye alapján alkotmányossági vizsgálatra váró váddal néz szembe, amiért állítólag részt vett a határátkelés blokkolásában.

Többé nincs vallásszabadságunk, szólásszabadságunk, jogunk a tiltakozáshoz, a gyülekezéshez, a társuláshoz, a véleménynyilvánításhoz, a szabad médiához, vagy ahhoz, hogy ne értsünk egyet a kormánnyal

– mondta Nathaniel Pawlowski az EP-ben, majd pedig hozzátette, hogy bárkit, aki élni kíván ezekkel a jogokkal, azt letartóztatják, vádat emelnek ellene, és politikai másként gondolkodóként bebörtönzik.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt egy modern kori Caligulához hasonlította.

Nem hagyhatjuk, hogy ezek az őrült császárok szabadon őrjöngjenek. És ne feledjük, hogy mindezt az egészség, a biztonság és a védelmünk álcája alatt teszik, megfosztva minket a jogainktól és bevezetve a zsarnokságot

Az európai parlamenti képviselők között – akik meghívták Pawlowskit a parlamentbe – volt a német Christine Anderson is, aki 2022 márciusában megdorgálta Trudeaut, azzal vádolva őt, hogy lábbal tiporja az alapvető jogokat azzal, hogy saját polgárait terroristaként üldözi és kriminalizálja, csak azért, mert azok szembe mernek szállni a demokráciáról alkotott elképzelésével.

Borítókép: Az Európai Parlament plenáris ülése a testület strasbourgi üléstermében (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.