Egyre hevesebben bírálják Szlovákiában a magyar miniszterelnököt

Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszéde egyre nagyobb visszhangot ver a nemzetközi politikában.

Gábor Márton
2023. 07. 25. 18:29
TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Tusványos - 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - Orbán Viktor előadása Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák Nemzeti Tanács egyik tagja, Andrej Stancik szerint a magyar miniszterelnök beszéde egy provokáció volt, amivel amellett, hogy feltépte a Trianon okozta sebeket, még provokálta is a szomszédos országokat. Orbán Viktor ugyanis Felvidékként utalt Szlovákiára a múlt hétvégén a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban elmondott beszédében, illetve egy Magyarországtól elszakított területként hivatkozott az államra.

Ez körülbelül annyira elfogadhatatlan, mint amikor egy német kancellár Elzász-Lotaringiára mint szakadár területekre hivatkozik, vagy egy olasz miniszterelnök a Római Birodalom területeire. Röviden, az európai államok történelmi területeivel való foglalkozás nem csupán provokáció, hanem egyenesen a pokolba vezető út.

– jelentette ki Andrej Stancik.

Hozzátette: korábban, még a külügyminisztérium államtitkáraként gyakran azt mondta a magyar nagykövetnek, hogy az ilyen provokációk csak ártanak a két ország kapcsolatának, és csökkentik a bizalmat az országok között. A politikus szerint nem szabad hagyni, hogy a határokat etnikai és történelmi alapon felülvizsgálják, ugyanis egy ilyen helyzetben Szlovákia súlyos árat fizetne. Emellett elítélte azokat a szlovákiai nacionalista érzelmű csoportokat, akik felnéznek a magyar miniszterelnökre. Stancik szerint ugyanis Orbán Viktor nem barátja Szlovákiának.

Andrej Danko szlovák politikus szerint Orbán Viktor túlzásba esett a szakadár Szlovákiáról szóló kijelentéseivel. 

Azt hiszem, ezeket a kijelentéseket érzelmi alapon tette. Bár egy ilyen tapasztalt politikussal ilyesmi nem fordulhat elő. Meggyőződésem, hogy Szlovákiának Magyarországhoz hasonlóan reformokat kellene végrehajtania, de a határok számunkra szentek és megváltoztathatatlanok

 – mondta a politikus, hozzátéve, hogy Szlovákiának nem szabad elfelejtenie a magyarosítás időszakát és azt a sok áldozatot, akik Szlovákia szuverenitásáért küzdöttek.

Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SASKA) párt elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnök bármilyen módon megkérdőjelezi a Szlovák Köztársaság szuverenitását és területi integritását. 

Elfogadhatatlan, hogy megkérdőjelezzék a szomszédos ország létjogosultságát. Ez nem tartozik a XXI. századi tisztességes politikusok szókincsébe. Elfogadhatatlan, hogy a politikusok ilyen retorikával gyűlöletet visznek a szlovákok és magyarok közötti viszonyba. Elfogadhatatlan, hogy így rombolják a jószomszédi viszonyt

 – bírálta Sulík a magyar miniszterelnököt. 

A centrista Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) szerint abszurdnak tekinthetők Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentései. Milan Majersky, a mozgalom elnöke ugyanis úgy véli, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia 1918-ban felbomlott, és Szlovákia nem ebből az államból vált ki. A KDH vezetője szerint a határok bármilyen formában való megkérdőjelezése elfogadhatatlan, és tragikusan végződhet.

Ahogyan elutasítjuk Koszovó elismerését, ahogyan elutasítjuk az ukrajnai orosz agressziót, úgy utasítjuk vissza Orbán Viktor szavait is. Ha békét akarunk Európában, hagyjuk abba a határok megkérdőjelezését. Szlovákia nem Magyarország elszakított része

– hangsúlyozta Majersky.

A minap még a magyar nagykövetet is beidézte a szlovák külügyminisztérium Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt. A szlovák külügy szerint ugyanis a kormányfő Szlovákiát elszakított országrésznek nevezte.

Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország ugyanúgy az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai. Tehát a mai Magyarországtól semmit sem lehetett volna elszakítani. Az ilyen narratívák bárki által történő terjesztése a jószomszédi kapcsolatok és a térségünk stabilitása ellen irányul

 – áll a minisztérium közleményében.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Tusnádfürdőn (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.