Fegyverropogás, migránsokat szállító taxisok – helyzetjelentés a szerb–magyar határról + videók

A határmenti településeken szinte mindennap lövéseket lehet hallani, állandó a rendőri jelenlét a migránsok miatt.

Magyar Nemzet
2023. 07. 14. 5:35
null
20221104 szerbia migransok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két szemben álló migránscsoport csapott össze tavaly július elején a Szabadka melletti erdőben. Az afgán és pakisztáni bandák közötti konfliktus során fegyverek is elsültek. A lövöldözés hangjára a közelben élők lettek figyelmesek, ők riasztották a hatóságokat. A rendőrség és csendőrség különleges egységei órákra lezárták az erdőt, miközben a mentőautók folyamatosan szállították a sérülteket a helyi kórházba. A hivatalos tájékoztatás szerint egy ember meghalt, hatan pedig megsérültek. Mindannyiukat lövés érte. Egy 17 éves lány életéért órákig harcoltak az orvosok, végül sikerült stabilizálni az állapotát. A helyi lakosság értesülései szerint a lövöldözésnek jóval több áldozata is volt, ezt azonban a hatóságok nem erősítették meg.

 

Folyamatos fegyverropogás

A fegyverropogás azóta szinte folyamatos. A helyiek főként este és a hajnali órákban hallják a gépfegyverekből leadott sorozatok hangját. 

Az erdő felől érkező háborús zaj megesik, hogy nemcsak néhány percig, hanem akár fél órán át is folyamatosan hallható. 

Egy-egy komolyabb incidens után a rendőrök és a csendőrség alakulatai nagy számban vonulnak ki az erdőbe, ahonnan rabszállító járművekkel viszik el a migránsokat. Akiket nem vesznek őrizetbe, a befogadóközpontba kerülnek, ahonnan szabadon kijárhatnak, így egy óra sem kell nekik, és ismét az erdőben vannak. A hatósági rendteremtés így csak ideiglenes.

A helyszínen tartózkodó rendőrök tavaly júliusban azt mondták, a lakosság élete nincs veszélyben, ők ugyanis biztosítják a terepet. A Makkhetesen élőket azonban ez a kijelentés nem nyugtatta meg. 

Több mint egy órán át tartott a lövöldözés. Azt hittem, hogy gyakorlatoznak a lőtéren. Hogy lehetünk mi itt szabadok, ha a gyerekeket vinni és hozni kell az iskolából? Félünk, közben meg azt mondják, hogy a lakosok biztonságban vannak. Egyáltalán nem vagyunk biztonságban.

– panaszkodott egy kétségbeesett asszony a helyi sajtónak. 

A szerbiai belügyminisztérium akkor kiadott közleménye szerint több illegális bevándorolót őrizetbe vettek, az egyik előállított személyről kiderült, hogy nemzetközileg körözött terrorista. Bár a hatóság emberei a lövöldözést követően megtisztították az erdőt a migránsoktól, és befogadóközpontokba szállították az illegálisan ott tartózkodókat, az eset rövid időn belül megismétlődött. Szintén a makkhetesi erdőben lőttek egymásra az ellenséges bandák. A lakóházak és a magyar határ közvetlen közelében sültek el a fegyverek. Egy sérültet társai húztak ki a lakott területre, ahol aztán a helyiek hívták ki a mentőket. A férfit kórházba szállították.

Ősszel aztán a szintén határ menti Horgoson csaptak össze a fegyveres migránsbandák. Az esetről készült videókat a Magyar Nemzet is közölte.

A falu központjában készült videón az látható, ahogyan a bevándorlók menekülnek, közben lövések dördülnek el. Egy másik felvételen pedig gépkarabélyokkal felfegyverkezett kapucnis férfiak vonulnak, szintén Horgos belterületén.

 

Taxival a határig

A migránsok korábban főként gyalog vagy a helyi buszokat használva jutottak el a határkerítés közelébe. Ma már a többség taxival utazik. Az sem jelent gondot nekik, hogy a néhány kilométeres utat bőven áron felül fizettetik meg a fuvarozók. A rendőrségi ellenőrzések ellenére a migránsok és a taxisok sem zavartatják magukat. 

A szerkesztőségünk birtokába jutott amatőr videókon is az látható, ahogy fényes nappal, a város közvetlen központjában, egy templom és egy játszótér mellett taxiba szállnak az illegális bevándorlók. 

De az egyik német kiskereskedelmi üzletlánc parkolója is kedvelt kiindulópontjuk az erdő felé tartó migránsoknak: előbb bevásárolnak az útra, majd jön értük a fuvar, és indulnak a kerítéshez.

Az elmúlt napokban 403 migránst fogtak el a rendőrök Szabadkán és a szomszédos Palicson. Mindannyiukat a befogadóközpontba szállították. Egyetlen személyt tartóztattak le, egy 59 éves pristinai férfit, akit embercsempészéssel gyanúsítanak. Lakásában hat, iratok nélküli személyt találtak. A szabadkai rendőrség közleménye szerint a folytatásban is rendszeresen ellenőrzik majd a migránsok mozgását és tartózkodási helyeit, hogy ezáltal is megőrizzék a helyiek biztonságát.

Emellett az utóbbi hetekben ellenőrzőpontokat is felállítottak a migránsok által gyakran használt útvonalakon, például az erdő felé tartó fűutakon. Ezeken a pontokon a rendfenntartó erők ellenőrzik az áthaladó forgalmat, elsősorban a taxisokat. Bojan Soralov körzetvezető szerint az intézkedés eredményes, bizakodásra ad okot. Július eleji Facebook-posztjában például így fogalmaz: 

a megelőzés és az ellenőrzőpontok pozitív eredményt adnak. A lakosok nagyobb biztonságban érzik magukat, ezt ők maguk mondták. Az aggodalmuk ugyanakkor megalapozott. Egyes taxisok hozzáállásával továbbra sem lehetünk elégedettek, de e tekintetben is tapasztalható pozitív változás.


A szerb kormány eközben elfogadta a megnövekedett migránsszámra vonatkozó reagálási tervet. A dokumentumban foglaltak szerint az ország kiemelten kezeli az embercsempészet és az illegális migráció megállításának kérdését, fokozza az államhatár ellenőrzését, ugyanakkor védelmet nyújt azoknak a személyeknek, akik hivatalosan is benyújtották menedékjogi kérelmüket.


Borítókép: Migránsok vertek tábort a szerbiai Horgosnál (Fotó: Havran Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.