Ismét Európa húzhatja a rövidebbet a kínai–amerikai viszály miatt

Peking – Hollandia csipgyártó berendezésekre vonatkozó exporttilalmára adott válaszlépésként – új exportellenőrzési rendszert vezetett be, melynek értelmében korlátozza két, a zöldátálláshoz elengedhetetlen nyersanyag európai exportját. Az új szabályrendszer augusztus elsején lép életbe, a nyugati vállalatok pedig elkezdtek fejvesztve kutatni a lehetséges alternatívák után. Az európai tagállamok Amerikát követve ismét saját maguk alatt vághatják a fát, amennyiben nem sikerül valamilyen megoldást találni a gallium és a germánium pótlására.

Homoky Réka
2023. 07. 05. 12:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Hollandia bejelentette, hogy korlátozza a mikrocsipek gyártásához használt gépek Kínába irányuló exportját, Peking egy exportellenőrzési rendszerrel vágott vissza, melynek értelmében nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltja két alapvető fontosságú nyersanyag exportját az úgynevezett barátságtalan országokba. Ismét feszültté vált tehát a helyzet Kína és az Európai Unió tagállamai között.

Az intézkedés egybeesik Washington döntésével, mely szerint a csúcstechnológiás mikrocsipek Kínába történő szállítására vonatkozó új korlátozásokat fontolgat – számolt be a Politico brüsszeli hírportál. 

A szóban forgó két anyag elengedhetetlen az Európai Unió által kiemelt figyelemmel kezelt digitális és zöldátmenethez szükséges félvezetők, 5G-bázisállomások és napelemek előállításához. Az uniós szabályok szerint mindkét fém kritikus fontosságú, stratégiai jelentőségű anyagnak minősül.

Ez azt jelenti, hogy csak egyetlen forrásból szerezhető be, és fontos szerepet tölt be az uniós iparágak, valamint az európai védelmi szükségletek szempontjából – jegyzi meg a Politico.

 

Fejvesztve pótolnák a kieső kínai fémeket

Kína döntése szorult helyzetbe hozta a nyugati vállalatokat, így a galliumot és germániumot használó cégek versenyfutásba kezdtek annak érdekében, hogy biztosítsák az ellátásukat, még mielőtt augusztus elsejével életbe lép a rendelkezés – derül ki az Euractiv brüsszeli hírportál cikkéből.

A lap kiemeli, hogy a félvezetők és az elektromos járművek gyártásához elengedhetetlen két fém exportjának korlátozására vonatkozó kínai döntés váratlan bejelentése valóságos kereskedelmi háborút szított az Egyesült Államokkal, valamint további fennakadásokat okozhat a globális ellátási láncokban.

A kínai döntéssel kapcsolatban Peter Arkell, a Global Mining Association of China szakmai képviseleti szervezet igazgatója kiemelte, hogy Peking ott sújtott le az amerikai kereskedelmi korlátozásokra, ahol az a legjobban fáj. Figyelemre méltó az időzítés is, a kínai bejelentés ugyanis épp a legnagyobb amerikai ünnep, július 4-e előtt egy nappal történt, közvetlenül Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter pekingi látogatása előtt.

A korlátozással kapcsolatban Paul Triolo, az Albright Stonebridge stratégiai cég Kínáért felelős alelnöke kihangsúlyozta, hogy a korlátozások valószínűleg a félvezetőgyártásban és a védelmi iparban tevékenykedő vállalatokat célozzák, és jobb alkupozícióba hozhatják Kínát.

Egy kínai germániumgyártó vállalat közlése szerint a bejelentést követően rögtön rengeteg megkeresés érkezett európai, japán és amerikai válalatoktól, amelyek felszeretnék tölteni készleteiket a korlátozás érvénybe lépése előtt. A kivételt biztosító exportengedélyek megszerzése akár két hónapig is elhúzódhat, ez pedig jelentős kiesést jelentene a cégeknek. 

Az Euractiv szerint ugyanakkor Hollandia nem hátrál meg a kínai válaszlépés ellenére sem, az Egyesült Államokkal karöltve tovább korlátozza a csipgyártó berendezések exportját, hogy megakadályozzák a technológiának a kínai védelmi iparban történő felhasználást.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.