Mire készülnek az oroszok? – több tízezer katonát vontak össze

Egy brit katonai elemző szerint Oroszország készen áll egy ellencsapás indítására.

Magyar Nemzet
Forrás: Sky News, ISW, Business Insider2023. 07. 05. 10:24
null
Zaporizzsja, 2023. június 24. Ukrán katonák orosz állásokat lõnek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2023. június 24-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az orosz erők csapat összevonásba kezdtek a kelet-ukrajnai Kreminna település északi térségében” – fogalmazott a brit Sky News hírcsatornának adott elemzésében Michael Clarke katonai elemző. Hozzátette: Oroszország készen áll a saját ellencsapására, miközben Ukrajna több fronton folytatja az ellenoffenzívát.

„Miközben az ukrán csapatok előkészítik az ellentámadást, tőlük északra az oroszok Harkivnál több tízezer katonát vonultatnak fel” – mondta. Mindezt azzal a céllal, hogy bekerítsék az itt állomásozó ukrán csapatokat.

Mint elmondta, Ukrajna légi fölényének hiánya Oroszország kezére játszott a háborúban, ugyanis az lehetővé tette a légitámadásokat az ukrán konvojok és az erősen aláaknázott területeken rekedt csapatok ellen.

Ha nem tudsz gyorsan átjutni rajtuk az aknamezőkön, akkor célponttá válsz

 – nyomatékosított. Hozzátette: Az ukránoknak előbb meg kell tisztítaniuk ezeket az aláaknázott területeket, mielőtt előrehaladnának.

A Sky News kiemelte, hogy Kijev taktikája az lehet, hogy az orosz védelmet a középen töri át, ám Clarke szerint ez a legnehezebb. Mint fejtegette, „Ukrajna valószínűleg megpróbálja majd elvonni az orosz csapatokat erről a területről azzal, hogy egy másik célpontot jelöl ki nyugatabbra”.

Amíg tehát az orosz erők átkaroló hadműveletet terveznek az ukrán csapatok ellen, addig Kijev a háborús tanulmányok intézetének (ISW) legfrissebb elemzése szerint most az orosz katonák és felszerelések kimerítésére, a saját katonáinak megóvására, és nem pedig jelentős terültek visszafoglalására koncentrál.

Az ISW szerint mindezt bizonyítja Olekszij Danilov, egy magas rangú ukrán védelmi tisztviselő nyilatkozata is, aki kedden az ukrán csapatok „fő feladatának” teljesítését dicsérve, az orosz erők és eszközök megsemmisítését jelölte meg, a lelassult ukrán előrenyomulást ért vádak közepette.  

Danilov értékelése alátámasztja, hogy Ukrajna prioritásként kezeli az orosz ember- és eszközállomány leépítését célzó folyamatot, a nagyszabású és átfogó nagy területeket visszaszerző ellentámadással szemben

 – írják.

Egy brit védelmi tisztviselő szerint eddig ebben az ukránok sikeresnek bizonyultak. A Business Insider, amerikai üzleti lap Sir Tony Radakin admirálist idézve kiemeli:

Oroszország elveszítette harci erejének közel felét az ukrajnai megszállás óta.

Állítását azzal támasztja alá, hogy az oroszok tavaly mintegy tízmillió tüzérségi lőszert lőttek ki, ám „csupán” egymilliót tudnak előállítani évente. Emellett becslése szerint az oroszok 2500 harckocsit is elveszítettek, azonban évente csak kétszáz darabot tudnak hadrendbe állítani.

Borítókép: Ukrán katonák orosz állásokat lőnek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2023. június 24-én (Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.