Árkok és alattomos aknamezők is nehezítik az ukrán ellentámadást + videó

Az ukránok a területi nyereség lassabb ütemének az árán kímélik az embererőt egy friss elemzés szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: ISW, BBC2023. 07. 05. 6:47
Illusztráció. Egy ausztrál katona aknakereső gyakorlatot folytat. (Forrás: Australian Army / Twitter)
Illusztráció. Egy ausztrál katona aknakereső gyakorlatot folytat. (Forrás: Australian Army / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A jelenlegi ukrán ellentámadás kevésbé drámai és gyors, mint az, amely felszabadította Harkiv területének jelentős részét, ám így is sikeresebb, mint az orosz téli offenzíva” – összegezte a lassú előrehaladású ukrán ellentámadást a háborús tanulmányok intézete (ISW) a legfrissebb elemzésében.

Mint hozzátették: 

Az ukrán hadműveletek jelenlegi üteme nem jelez patthelyzetet, és arra sem mutat bizonyítékot, hogy Ukrajna ne tudna nagy területeket visszafoglalni.

Ennek kapcsán Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes hétfőn arról számolt be, hogy „az ukrán erők az elmúlt héten összesen 37,4 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel Kelet- és Dél-Ukrajnában.

Kijev Bahmut térségében, a nyugati Donyeck–Zaporizzsjai terület határvidékén és a Zaporizzsjai régió nyugati részén folytatta az ellentámadást.

Továbbá az elemzés Kijev taktikájára is felhívja a figyelmet, ezek szerint: „Az ukránok a területi nyereség lassabb ütemének az árán kímélik az embererőt, miközben fokozatosan kimerítik az orosz humán és felszerelésállományt.”

Az ISW az ellentámadás tempója kapcsán a természeti akadályokra mint szűkítő elemekre is felhívja a figyelmet – ilyen a Dnyeper folyó.

Azonban nemcsak a természetes akadályok nehezítik meg az ukránok dolgát, hanem az oroszok által kialakítottak is. Már korábban is szóltak arról hírek, hogy az orosz erők több kilométer hosszú árokrendszereket és harckocsicsapdákat építettek ki. Ezekkel nemcsak az előrenyomulást lassíthatják, hanem a saját védelmüket és mozgásukat is segíthetik.

Most a közösségi médiában is előkerült egy felvétel, amelyen egy 1957-ből származó orosz árokásó gép éppen az ukrán fronton tevékenykedik.

Ezek mellett az ukrán ellenoffenzívát az orosz erők aknatelepítése is nehezíti.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének vezetője a minapi Facebook-bejegyzésében a háború borzalmai keretében alattomosnak nevezte az aknamezőket. Mint kiemelte:

A gyalogsági aknák egy része tudatosan úgy van tervezve, hogy ne öljön azonnal, csak végtagot szakítson le.

A szakértő egy videót is megosztott, amelyben aknára lépett ukrán katonák szenvedése látható.

Az aknák sikeres megtalálásakor azonban egészen egyszerűen semmisítik azokat meg:

@_viralking_

Ukrainian soldier setting off a land mine

♬ Cool Kids (our sped up version) - Echosmith

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.