Kelemen Hunor: Tűrhetetlen az újabb úzvölgyi gyalázat

Tűrhetetlennek tartja és elítéli az újabb úzvölgyi „gyalázatos cselekedetet” a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely mindenben támogatja Csíkszentmárton önkormányzatát, hogy kezdeményezze a törvényes rend visszaállítását.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Szombaton szélsőséges nacionalisták, soviniszták bevonultak az úzvölgyi katonatemetőbe, hogy ismételten meggyalázzák a temetőt és az ott nyugvó katonák emlékét. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tűrhetetlennek tartja és elítéli ezt a gyalázatos cselekedetet, továbbá mindenben támogatja Csíkszentmárton önkormányzatát, hogy kezdeményezze a törvényes rend visszaállítását − írja a szövetségi elnök. 

Fotó: Maszol/Beliczay László

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a hétvégén a Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet aktivistái behatoltak a sírkertbe, és fakereszteket állítottak az elesett román katonák emlékére. 

Kelemen Hunor emlékeztetett arra, hogy idén tavasszal jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy a 2019-ben felállított betonkeresztek törvénytelenül, engedély nélkül kerültek az úzvölgyi katonatemetőbe. 

Most szombaton ugyanolyan körülmények között került ki a 150 fakereszt – szintén engedély nélkül, törvénytelenül. Az, hogy a helyzet nem durvult el, kizárólag azokon a magyar közösségi vezetőkön múlott, akik arra intették a magyarokat, hogy ne álljanak bele a provokációba

− hangsúlyozta a szövetségi elnök. Mint írta, Csíkszentmárton önkormányzata, élén Birtalan Sándor polgármesterrel egyszer már törvényes úton rendezte a temető helyzetét, és most is erre készül.

Még a temetőgyalázási akció megkezdése előtt Facebook-bejegyzésében „románként és keresztényként” kért bocsánatot az úzvölgyi „cirkusz miatt” Bogdan Duca politikai elemző. 

Ennyire képes a román szuverenizmus…

− írta, hozzátéve, hogy „aki nem tudná, hogy miről van szó, abban a temetőben a nyilvántartások szerint csak egy román katona nyugszik, a megfelelő tiszteletadás mellett, a többiek földi maradványait átköltöztették a comanesti hősök temetőjébe, így ebben a haditemetőben osztrák-magyar, német (a második világháborúban is elesettek) és szovjet katonák nyugszanak. Tehát ez az egész cirkusz a románok emlékére elhelyezett keresztekkel egy népi köntösben zajló bohóckodás, egy olyan bohócmutavány, amiért szégyenkeznünk kellene legalább azok emlékére való tisztelettel, akik szörnyű és igazságtalan háborúkban vesztették életüket” − idézte Bogdan Ducát a Maszol erdélyi portál.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.