Ki lehet a Zelenszkijjel összeszólalkozó miniszter utóda?

Brit sajtóértesülések szerint Tom Tugendhat követheti a leköszönő Ben Wallace-t a védelmi miniszteri poszton, de többek között Penny Mordaunt (a koronázás elhíresült kardhordozója) neve is szóba került.

Magyar Nemzet
Forrás: The Telegraph2023. 07. 17. 6:17
Ben Wallace brit védelmi miniszter (Fotó: The Political Room / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután egy vasárnapi lapinterjúban Ben Wallace brit védelmi miniszter bejelentette, hogy a következő kormány átalakításnál (amelyet szeptemberre várnak a szakértők) leköszön posztjáról, máris megindultak a találgatások utódjával kapcsolatban.

Egyes konzervatív képviselők szerint Tom Tugendhat „természetes utódja” lehetne Wallace-nek

– írja a The Telegraph. Az 50 esztendős Tugendhat még nem viselt miniszteri pozíciót, jelenleg a belügyminisztériumban biztonsági kérdésekkel foglalkozik, korábban pedig a brit alsóház külügyi bizottságának elnöke volt.

További lehetséges utód lehet Penny Mordaunt, aki betöltötte már korábban a posztot, és több magas rangú katona támogatását élvezi. Mordaunt ráadásul a Konzervatív Párt tagjai között is népszerű, miután kétszer is pályázott a párt elnöki posztjára a múlt nyáron. A konzervatív képviselőnő sokak számára a III. Károly koronázásán betöltött szerepéről lehet ismerős: ő vitte az Állami Kardot.

Ben Wallace utódjaként szóba került Brandon Lewis korábbi igazságügyi miniszter, valamint a külügyminisztérium indo-ázsiai szakértője, Anne-Marie Trevelyan neve is, de a leköszönő Wallace vélhetően jelenlegi helyettesét, James Heappey-t részesítené előnyben. Kormányzati források ugyanakkor John Glen pénzügyminiszter-helyettest említik a pozíció várományosaként.

Wallace a Sunday Times hetilapnak adott interjúban jelentette be, hogy lemond védelmi miniszteri posztjáról a kabinet következő átalakítása alkalmával. Mint fogalmazott, nem indul a következő parlamenti választáson, de kizárta, hogy „idő előtt” távozik.

Ben Wallace három miniszterelnök mellett dolgozott védelmi miniszterként, és kiemelt szerepet játszott az Egyesült Királyság válaszában az ukrajnai háborúra. A BBC brit közszolgálati média forrásai szerint a kormány következő átalakítása szeptemberben esedékes. Rishi Sunak miniszterelnök állítólag azt tervezi, hogy „felrázza topcsapatát”, de dátumot nem erősítettek meg. 

Közvetlenül a hír bejelentését megelőzően Wallace összeszólalkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, miután arról beszélt, hogy a Kijevet fegyverekkel támogató szövetségesek „nem az Amazon házhoz szállító cég”, utalva az ukrán államfő követelőző stílusára

Később kínos magyarázkodással tisztázta szavait Wallace.

Az 53 éves politikus azt követően fejtette ki terveit a Sunday Timesnak, hogy több napja találgatások folynak esetleges távozásáról. Indoklása szerint családi okok állnak a háttérben.

Borítókép: Ben Wallace brit védelmi miniszter (Forrás: The Political Room/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.