Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Lemond a brit védelmi miniszter, miután összeszólalkozott Zelenszkijjel

Ben Wallace-t korábban a NATO-főtitkári pozíció várományosának is tekintették.

Magyar Nemzet
2023. 07. 16. 12:03
Ben Wallace brit védelmi miniszter (Fotó: The Political Room / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit miniszter a Sunday Times hetilapnak adott interjújában bejelentette, hogy lemond védelmi miniszteri posztjáról a kabinet következő átalakítása alkalmával. Mint fogalmazott, nem indul a következő parlamenti választáson, de kizárta, hogy „idő előtt” távozik.

Ben Wallace három miniszterelnök mellett dolgozott védelmi miniszterként, és kiemelt szerepet játszott az Egyesült Királyság válaszában az ukrajnai háborúra. A BBC brit közszolgálati média forrásai szerint a kormány következő átalakítása szeptemberben esedékes. Rishi Sunak miniszterelnök állítólag azt tervezi, hogy „felrázza topcsapatát”, de dátumot nem erősítettek meg.

Az 53 éves politikus azt követően fejtette ki terveit a Sunday Timesnak, hogy több napja találgatások folynak esetleges távozásáról. Indoklása szerint családi okok állnak a háttérben: 

Büszke vagyok arra, hogy olyan sok csodálatos emberrel dolgozhattam együtt, és hozzájárulhattam ennek a nagyszerű országnak a védelméhez, de nagyon szomorú vagyok, amiért ezt a családom elé helyeztem

 – fogalmazott.
A brit portál ugyanakkor emlékeztet Wallace és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmúlt napokban történt kölcsönös odaszólogatásaira. Wallace a vilniusi NATO-csúcson újságíróknak nyilatkozva ugyanis azt mondta: a nyugati szövetségesek nem az Amazon házhoz szállító szolgálat, és Ukrajna helyesen tenné, ha hálát tanúsítana a katonai segítségért.

Volodimir Zelenszkij válaszában úgy fogalmazott, nem tudja, mire gondol a brit politikus, és azt sem, hogyan lehetnének a mostaninál is hálásabbak. 

Az ukránok megrökönyödéssel, enyhe ingerültséggel és iróniával reagáltak Ben Wallace megjegyzéseire, miszerint az országnak hálásabbnak kellene lennie azért a segítségért, amelyet az Egyesült Királyságtól és más szövetségeseitől kap az oroszok elleni küzdelem során. A mémgyártás is elindult Ukrajnában a vita kapcsán.

Ben Wallace szombat este a Twitteren ukránul folytatta a párbeszédet a témában: 

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos megjegyzéseim nagy érdeklődést váltottak ki, és kissé félreérthetők voltak. Az Amazonnal kapcsolatos megjegyzések azért hangzottak el, hogy hangsúlyozzák, Nagy-Britannia kapcsolata Ukrajnával nem „tranzakciós”, hanem inkább „partnerségi” jellegű. Én személy szerint továbbra is támogatni fogom Ukrajnát, amíg csak kell.

A Sunday Timesnak adott interjújában Wallace hangsúlyozta, hogy továbbra is a védelmi kiadások növelését szorgalmazza, amiért a szerepkörben töltött ideje alatt is végig kampányolt. A brit védelmi minisztert nemrégiben a NATO-főtitkári poszt lehetséges várományosaként is emlegették, Jens Stoltenberg mandátumának meghosszabbítása azonban véget vetett ennek a találgatásnak.


Borítókép: Ben Wallace brit védelmi miniszter (Forrás: The Political Room/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.