Varga Judit kitüntette a dallasi ciszterci főapátot

A világ betegségeire a keresztény erkölcs, szellemiség és tanítások követése az orvosság – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az Egyesült Államokban, amikor állami kitüntetést adott át a Dallasi Miasszonyunk Ciszterci Apátságot vezető Peter Verhalen főapátnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, FB2023. 07. 17. 9:11
Varga Judit kitüntetést adott át Dallasban Peter Verhalen ciszterci főapátnak Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy „a világ kifordult magából”, „bűn lett az alázat, erény lett a kevélység”, „a háború tüzét táplálják, azt állítva, hogy ez vezet a békéhez, miközben a kinyújtott békejobbot félreütik”.

A jelen próbatételeiről szólva kifejtette: „azt látjuk, hogy a társadalommérnökök a lázálmaikat követve összezavarják az emberek szívébe eredendően Isten által elültetett és őáltala elrendelt természeti törvényeket”.

Politikai kalandorok csalják hamis ígéretekkel emberek tömegeit a világ szegényebb régióiból a tehetősebb országokba, tömegeknek okozva ezzel mérhetetlen szenvedést

– mondta a miniszter, aki az 1098-ban alapított ciszterci rend és az 1000-ben Magyar Királyságként megalapított Magyarország kapcsolatát testvérközösségként jellemezte, és felhívta a figyelmet, hogy az első ciszterci apátságot már 1142-ben megalapították II. Géza király kívánságára. Az elmúlt ezer évben próbatételekből mind Magyarországnak, mint a ciszterci rendnek kijutott – idézte fel Varga Judit. Hozzátette: „Magyarország a honfoglalás óta a keleti és nyugati világ közé ékelődve létezik, hol a híd, hol az ütközőzóna szerepét betöltve.”

Varga Judit idézte a ciszterciek Szent Bernáttól származó jelmondatát: „Lángolj és világíts!”. A hallgatóság figyelmébe ajánlotta az 1956-ban, a magyarországi forradalom idején huszonöt évesen vértanúhalált halt Boldog Brenner János ciszterci szerzetes példáját. Emlékeztetett, hogy amikor a kommunista diktatúra elkobozta a ciszterciek magyarországi apátságának vagyonát, és jó részüket elűzték az országból, akkor az Egyesült Államokba menekült szerzetesek részt vettek a dallasi katolikus egyetem alapításában. A szerzetesek monostort alapítottak és iskolát hoztak létre, amelyet ma az amerikai felvételi iroda az Egyesült Államok egyik legjobb iskolájaként tart számon.

A miniszter kiemelte, hogy a mai főapát, Peter Verhalen a Dallasban működő iskola diákja volt, és oda tért vissza először tanárként, majd igazgatóként, és 2012-ben az első nem magyar főapátként választották meg az apátság élére.

Az ő érkezésével rövid időn belül világossá vált, hogy a magyarok nemcsak új barátot kaptak, hanem olyan apátsági vezetőt is, aki tiszteli a magyar papokat, egykori tanárait, és aki folytatja a szoros kapcsolatot a helyi magyarokkal

– méltatta a díjazottat Varga Judit, amikor átadta a Lovagkereszt kitüntetést tanítói szolgálata, valamint az intézmény magyar identitásának megőrzése érdekében végzett munkája elismeréseként Peter Verhalen főapátnak.

Borítókép: Varga Judit kitüntetést adott át Dallasban Peter Verhalen ciszterci főapátnak (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.