„Olyan európai politikára lenne szükség, ami az európai érdekből indul ki”

Hidvéghi Balázs szerint a jövő évi európai parlamenti választás lehetőség az irányváltásra.

Lipcsey-Bidló Katalin
2023. 07. 19. 15:53
HIDVÉGHI Balázs
Budapest, 2020. december 16. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselõje sajtótájékoztatót tart a Képviselõi Irodaházban 2020. december 16-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az uniót jogosan érhette az a kritika az elmúlt időszakban, hogy nem fogalmazza meg kellő határozottsággal saját álláspontját, nem áll ki kellő határozottsággal a saját érdekei mellett – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs. Az Fidesz európai parlamenti képviselőjét annak kapcsán kérdeztük, hogy visszalépett az Európai Bizottság versenyjogi főközgazdászának pozíciójából a közgazdász végzettségű amerikai Fiona Scott Morton. A visszalépésre azt követően került sor, miután Morton komoly kritikákat kapott, hogy számára ajánlották fel az állást, mások mellett Emmanuel Macron francia elnök részéről. A francia államfő hevesen bírálta a döntést, mondván a lépés nincs „összhangban” Brüsszel stratégiai autonómiacéljaival.

Az Európai Uniót jogosan érhette az a kritika az elmúlt időszakban, hogy nem fogalmazza meg kellő határozottsággal saját álláspontját, nem áll ki kellő határozottsággal a saját érdekei mellett

– mondta a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs.

Kiemelte, nagy szükség lenne egy olyan politikai irányra, amely az európai érdekeket bátrabban megfogalmazná, és azokért határozottabban kiállna. – Az biztos, hogy az európai stratégiai autonómia, az önállóság és a saját érdekek megfogalmazása és képviselete terén gyenge lábakon áll az Európai Unió – tette hozzá.

Az európai érdekek háttérbe szorulása megfigyelhető az Európai Unió szankciós politikája kapcsán is. Hidvéghi Balázs ennek kapcsán megjegyezte, nyilvánvalóan egy olyan politikára lenne szükség, ami kifinomultabb és az európai érdekből indul ki, hiszen a szankciók jelentős része valójában semmiféleképpen nem járul hozzá a háború lezárásához, igazából nem gyengíti meg Oroszországot, nem segíti Ukrajnát, ellenben komoly nehézséget okoz az európai embereknek, cégeknek: inflációt, gazdasági visszaesést és bizonytalanságot okozott. 

Hozzátette, a jövő évi európai parlamenti választás egyértelműen egy lehetőség arra, hogy az európai politika olyan irányba változzon, amely erőteljesebben áll ki az európai érdekek mellett.  

– Nagyon remélem azt, hogy a nemzeti alapon álló, konzervatív, keresztény erők megerősödnek, az Európai Parlamentben is egy erősebb blokkot tudnak kialakítani, és ezáltal nagyobb hatással lesznek arra, hogy milyen tisztségviselők kerülnek vezető pozíciókban, és kik határozzák meg az európai politikát, az Európai Unió következő döntéseit – fogalmazott lapunknak a Fidesz politikusa.

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.