Sikeres nyomásgyakorlás: visszalépett az amerikai jelölt, nem lesz az Európai Bizottság vezető közgazdásza

Fiona Scott Morton lett volna az első nem uniós polgár, aki a bizottság főközgazdászaként dolgozik.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 07. 19. 10:24
Illusztráció. Az Európai Unió zászlaja lobog az intézmény egyik épületében. (Fotó: Cassiss Lola / Twitter)
Illusztráció. Az Európai Unió zászlaja lobog az intézmény egyik épületében. (Fotó: Cassiss Lola / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tekintettel a nézeteltérésekre, amelyek a pozícióra jelölt nem európai személy kiválasztása miatt alakultak ki, és annak fontossága miatt, hogy a főigazgatóság élvezze az Európai Unió teljes támogatását a végrehajtó tevékenységében, úgy döntöttem, hogy a legjobb megoldás az, ha visszalépek, és nem vállalom a vezető közgazdász pozícióját” – írta Fiona Scott Morton levelében, amelyet Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa tett közzé a Twitteren.

A közgazdász végzettségű amerikai Fiona Scott Morton az Európai Bizottság versenyjogi főközgazdászának pozíciójából lépett vissza, miután a számára felajánlott állás politikai visszhangot váltott ki, mások mellett Emmanuel Macron francia elnök részéről. 

A francia államfő hevesen bírálta a döntést, mondván a lépés nincs „összhangban” Brüsszel stratégiai autonómiacéljaival.

„...az Európai Unió átengedte döntési autonómiáját, helyette ma már a pénzvilág emberei döntenek” – vélekedett az ügyről korábban lapunk megkeresésére Halkó Petra, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A Margrethe Vestager és Ursula von der Leyen bizottsági elnök által jelölt Morton kinevezését ma hallgatta volna meg a biztosok kollégiuma, ám – ahogy arra a Politico is emlékeztetett – öt biztos is aggályokat fogalmazott meg a Yale Egyetem professzorának függetlenségével kapcsolatban.

Morton ugyanis korábban szoros kapcsolatot ápolt olyan nagy technológiai vállalatokkal, mint a Microsoft, az Apple és az Amazon, ám új pozíciójában ő lett volna felelős a digitális piacokról szóló új uniós jogszabály kidolgozásáért, vagyis éppen ezen vállalatok megzabolázásáért.

Sőt már az Egyesült Államokban is felmerült a gyanúja, hogy Morton rejtett érdekeket is véd, amikor a képviselőház igazságügyi bizottságának a Facebookot és a Google-t elmarasztaló jelentésének elkészítésében úgy vett részt, hogy nem szólt arról, hogy az Apple-lel és az Amazonnal is szerződésben áll.

Fiona Scott Morton lett volna az első nem uniós polgár, aki ilyen magas rangú bizottsági posztot töltött volna be.

Halkó Petra szerint az amerikai és külföldi érdekek képviselőinek uniós intézményekbe történő beférkőzése nem új keletű dolog.

Számos európai országban, de az európai uniós intézményekben is évek óta láthatjuk, hogyan szivárognak be az idegen érdekek a döntéshozók körébe. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az eddig tapasztalt trend folytatódik: a pénzembereknek a saját vagyonuk gyarapítása érdekében semmi sem drága – legfőképpen nem az európaiak sorsa

– mutatott rá.

Borítókép: Illusztráció. Az Európai Unió zászlaja lobog az intézmény egyik épületében. (Fotó: Cassiss Lola / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.