Pokoli viharok Európában, többen meghaltak a szomszédban + videó

Teniszlabda méretű jég, brutális erejű szélviharok pusztítanak a kontinensen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 20. 20:14
Vihar
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát egészségügyi minisztérium adatai szerint Zágráb környékén 130 ember sérült meg, közülük 13-an súlyosan, az ország keleti, szlavóniai és szerémségi megyéiben pedig több mint ötvenen. Több mint kétezer lakó-, kereskedelmi és gazdasági épület is megrongálódott, csak Zágrábban 900, valamint több ezer gépjármű károsodott. Szlovéniában is van egy halálos áldozata a rendkívüli időjárásnak, Bledben egy 32 éves nő halt bele sérüléseibe, miután rádőlt egy fa – jelentette az STA hírügynökség. 

Az ország egész területén súlyos károkat okozott a heves vihar, amely már a harmadik volt egy hét leforgása alatt.

A tűzoltók 1507 esetben intézkedtek, a műveletekben 3865 tűzoltó és 1604 gépjármű vett részt.

Damir Trut, a polgári védelmi igazgatóság vezetője részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Szerbián és Bosznia-Hercegovinán is végigsöpörtek a viharok

A szerbiai belügyminisztérium tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán 505 tűzoltó végzett mentést Szerbia területén, negyven embert evakuáltak, húsz tűz oltásában vettek részt, valamint letört ágakat és más, közlekedést akadályozó tárgyakat tisztítottak el az utakról.

A vihar fákat csavart ki, tetőket tépett le, építkezési darukat döntött le, a törmelék pedig az utcán parkoló autókban okozott károkat. A lezúduló eső több településen – főleg a Vajdaság területén – elárasztotta az utcákat, a letört ágak pedig elszakították a vezetékeket, ezért több helyen egész éjszaka nem volt áram. 

A belgrádi repülőteret szerda este néhány órára lezárták. A szerbiai meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki, amely szerint az elkövetkező két nap során hasonló szélviharokra lehet számítani a térségben.

Olaszországnak is kijutott a szélsőséges időjárásból

Viharos erejű szelet, jégesőt és heves zivatarokat jelentettek több térségből is, a teniszlabda nagyságú jégdarabok komoly károkat okoztak az épületekben és a mezőgazdasági terményekben. Az utcákon parkoló autók közül sok jelentősen megrongálódott. 

Egy ember súlyosan megsérült, miután leesett egy épület tetejéről.

A helyi tűzoltóság szerint csaknem 200 alkalommal kellett kivonulniuk szerda estétől kezdve, hogy az úttestre dőlt fákat vagy lezuhant faágakat eltávolítsák, és hogy az épületek megsérült tetőszerkezetét ideiglenesen megjavítsák.

 

Az olasz Veneto tartomány több megyéjében, így Velence, Padova, Vicenza, Verona és Treviso megyékben különösen súlyos a helyzet – hangsúlyozta Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója.

A kormányzó szerint a tűzoltók és a polgári katasztrófavédelem munkatársai mintegy 350 segélyhívást kaptak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.