Rómában terjeng a bűz, a kínaiak agyvize lassan felforr a hőségtől, Japánban valószínűleg csak most jön a neheze + galéria

Vörös riasztás, hőségvihar, vízhiány, hőguta – külföldön is szenvednek a hőségtől, nem tudni, hol a vége

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 17. 16:42
Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs kizárva, hogy idehaza eléri a negyven fokot is a hőmérséklet, ami nyilván megosztja a tél és a nyár szerelmeseit, viszont délután záporokra és zivatarokra számíthatunk, amely talán enyhülést hoz. Ha teszünk egy kisebb kitekintést, máris látható, hogy idehaza nem is olyan tragikus a helyzet, még akkor sem, ha a Balaton vize immár csaknem harmincfokos. 

Kína agyvize már felforrt

A kínaiak például valószínűleg sokkal jobban szenvednek, mint a magyarok, tekintve, hogy az ország északnyugati részén megdőlt a melegrekord. A kínai meteorológiai szolgálat jelentése szerint több mint 52 Celsius-fokot mértek a hétvégén. Egészen pontosan ez azt jelenti, hogy a Hszincsiang tartományhoz tartozó Turpan-völgyben lévő

Szanpao településen vasárnap délután 52,2 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Ez a korábbi 50,3 fokos rekordot döntötte meg, amelyet 2015-ben mértek egy Ajting közelében lévő völgyben, mely több mint 150 méterrel a tengerszint alatt fekvő homokdűnék és kiszáradt tavak hatalmas medencéjében található.

Az előrejelzések szerint a rekordközeli hőmérséklet várhatóan még legalább öt napig kitart a térségben.

Április óta Ázsia országait többször is rekordhőség sújtotta, ami fokozta az aggodalmat azzal kapcsolatban, hogy képesek-e alkalmazkodni a gyorsan változó éghajlathoz. Éghajlati szakértők szerint a hőhullám azt is mutatja, hogy a hosszú távú globális felmelegedés 1,5 fok alatt tartása egyre inkább elérhetetlenné válik.

Érdekesség, hogy eközben január 22-én az északkeleti Hejlungcsiang tartományban található Moho városában a helyi meteorológiai hivatal szerint a hőmérséklet mínusz 53 Celsius-fokra süllyedt, megdöntve ezzel Kína 1969-ben mért eddigi legalacsonyabb, mínusz 52,3 fokos hőmérsékletét.

Japánban még csak most jön a neheze

Miközben Tokióban és számos régióban a negyven Celsius-fokot közelítette a hőmérő higanyszála, Japán negyvenhét prefektúrájából húszban hőségriadót rendeltek el hétfőre és keddre. A forróság az ország keleti és délnyugati területeit érinti leginkább, több tíz millió embert – közölte a japán meteorológiai szolgálat.

A szakértők szerint a 914 mérési helyszínből 157-ben legalább 35 fokot mutatott a hőmérő.

A Gunma prefektúrában fekvő Kirjuban 39,7, a Tokió prefektúra nyugati részén található Hacsiodzsiban pedig 38,9 Celsius-fok volt. Az adatok szerint több helyen az elmúlt negyven évben nem volt ilyen meleg: a Fukusima prefektúrában fekvő Hironóban 37,3 fokot, a Tocsigi prefektúrában található Naszusiobara városában pedig 35,4 fokot mértek.

Kiotóban – ahol most zajlik a híres Gion Fesztivál – több mint húszan kerültek kórházba hőgutával vasárnap.

A tokiói Disneyland több kültéri eseményét felfüggesztette a hőség miatt.

A Japánban valaha mért legmagasabb hőmérséklet 41,1 fok volt. 2018-ban Kumagajában, majd 2020-ban Hamamacuban is eddig kúszott a hőmérő higanyszála.

Rómában büdös van, és olyan hőségviharra számítanak, hogy most építkezni sem szabad

Olaszországba is megérkezett a jövő hétig tartó hőhullám, amely ellen az utcákon sétáló turisták esernyőkkel védekeznek, az építkezéseken dolgozók pedig hétfőn felfüggesztették a munkát – írja az MTI tudósítója. Sárközy Júlia arról számolt be, hogy a megszokottnál nagyobb kánikulát „hőségviharnak” nevezte az ANSA hírügynökségnek adott interjúban Antonio Sano meteorológus, a legkeresettebb olaszországi internetes meteorológiai oldal alapítója.

Elmondta, rendkívüli forróságról van szó, mivel az utóbbi két évtizedben mért adatok szerint a mostani számít a leghosszabb hőségidőszaknak, amely az egész országot teljesen lefedi, és amelyben a hőmérő higanyszála nem süllyed 37,8 fok alá a nappali órákban, valamint éjszaka sem alacsonyabb 26-28 foknál.

Rómában hétfőn 38 és 41 fok közötti meleget mértek, kedden 42 és 43 fok közötti hőmérsékletet várnak.

Az olasz főváros központjában sétáló turisták ernyőkkel, kalapokkal, legyezőkkel védekeznek, a legkisebb árnyék is felüdülést jelent az égető napsugarak ellen. Van, aki a hűvösebb templomokban, múzeumokban keres menedéket, mások a bárok napernyős teraszain. A külvárosban kevés embert látni, az ablakokon a zsalugáterek majdnem mindenhol zárva vannak.

A római köztisztasági hivatal (Ama) dolgozói a délutáni munkaturnus felfüggesztését szorgalmazták a nagy melegre hivatkozva. A vállalat azonban a kánikula miatti egészségügyi-higiéniai helyzetre emlékeztetett, hangsúlyozva, hogy elsődlegesnek számít a háztartási hulladék elszállítása.

 Róma több pontján rendkívül erős szag terjeng az utcákon sorakozó élelmiszerhulladék-konténerekből.

Az építőiparban dolgozók szakszervezetei elérték, hogy 35 fok felett leállítsák a szabadtéri munkavégzést. Rómában jelenleg hétezer építkezésen folyik munka.
Megközelíti a negyven fokot a hőmérséklet a Pó-alföldön, Bolognában, Ferrara, Rovigo, Mantova, Alessandria és Pavia városában, valamint a közép-olaszországi Firenzében is. A déli Puglia tartományban, Szicília és Szardínia szigetén még melegebbet várnak: a legmagasabb, 47 fok körüli hőmérsékletre a Cagliari közeli Decimomannuban, valamint a szicíliai Siracusa, Agrigento és Enna térségében kell számítani.

Ez az idei nyár harmadik hőhulláma, melyet az olasz meteorológusok az antik görög mitológia alvilágának révészéről Kharónnak neveztek el.


Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.