Felforr a Balkán – elképesztő hőség várható a napokban

Több országban is vörös riasztást adtak ki a hatóságok a magas hőmérséklet miatt.

Magyar Nemzet
2023. 07. 17. 12:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brutálisan magas hőmérsékletek mérnek már napok óta a Balkán-félsziget országaiban, ez azonban a következő órákban és napokban az előrejelzések szerint még fokozódni fog, akár 40 fok is lehet a legmelegebb időszakokban.

Hétfő óta éppen ezért vörös riasztás van érvényben Szerbia egész területén – írja a B92 szerb hírportál. Ez azt jelenti, hogy nagyon veszélyes időjárási körülményekkel kell számolni az embereknek. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet adatai alapján hajnali ötkor a legmelegebb Belgrádban volt. A fővárosban a kora hajnali órákban már 25 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Belgrádot két vajdasági település követte, Palicson és Újvidéken 23-23 fok volt reggel, míg a legfrissebb levegő természetesen a hegyekben volt. A Kopaonikon 13, Szjenicán pedig 14 fokot mértek.

Az előrejelzések szerint szerdáig nagyon meleg lesz Szerbiában, a maximum hőmérsékletek 35 Celsius-fok felett maradnak, de helyenként akár 40 fok is lehet.

Szerbia szomszédjában, Montenegróban sem jobb a helyzet. Az Adria-parti országban is vörös riasztás van érvényben. Az ottani időjósok szerint hétfőn ott is meghaladhatja a 40 fokot a hőmérséklet. A legnagyobb esély erre Podgoricában és Danilovgradban mutatkozik.

Július 17-től egy meleg trópusi léghullám éri el Montenegrót, amely magas hőmérsékletet okoz. Jóval meghaladja majd az év ezen időszakához képest megszokott átlagot. Az ország egyes részein rekordokat is mérhetnek

 – áll a helyi Hidrometeorológiai és Szeizmológiai Intézet közleményében. 

Bosznia-Hercegovinában ugyancsak vörös riasztás van érvényben a még nyáron is szokatlan magas hőmérséklet miatt. 

Az orvosok azt tanácsolják mindenkinek, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, maradjanak otthonaikban és gondoskodjanak a folyadék utánpótlásról. 

Borítókép: Montenegrói tengerpart nyáron (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.