Puccs mint marketingfogás? – óriásit nőtt a Wagner-termékek iránti kereslet a lázadás óta

A különböző, Wagner-szimbólumokkal ellátott pólók, bögrék és más tárgyak ára is jelentősen megugrott.

Magyar Nemzet
2023. 07. 01. 17:15
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Szentpétervár, 2023. június 24. A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg egyik hirdetését távolítja el egy férfi Szentpéterváron 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő mértékben megugrott a kereslet a Wagner-csoporthoz köthető termékek iránt a lázadást követően Oroszországban − számolt be az al-Dzsazíra pánarab hírportál. Az óriási érdeklődés következtében a különböző, a zsoldoshadsereg szimbólumával ellátott pólók, bögrék, zászlók és más termékek ára is az egekbe szállt. A legnagyobb orosz internetes áruház, a Wildberries által megosztott adatok szerint 

egy Wagner-logóval ellátott felvarró például 525 rubelba (körülbelül kétezer forint) került június 25–29. között, míg ugyanezen termék ára egy héttel a puccskísérletet megelőzően még csak 294 rubel (valamivel több mint ezer forint) volt.

A vásárlók az értékelésekben is „bőkezűek” voltak, rengeteg ötcsillagos visszajelzés érkezett a Wagner-termékekre, a hozzászólásokban pedig többen a zsoldoshadsereg iránti rajongásuknak adtak hangot. 

A Wagner magánhadsereg a legjobb. Sok szerencsét nektek. A zászló kiváló

− írta egyikük. „Nagyon szép és eredeti kulcstartó. Az elhunyt Wagner harcosok emlékére” − áll egy másik értékelésben.

 

Prigozsin népszerűsége nem rossz, de nem is jó

A sikertelen puccskísérlet rányomta a bélyegét Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér oroszországi megítélésére. Noha az utcákon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ramzan Kadirov csecsen vezető mellett Prigozsin-maszkokat is lehet vásárolni, 

egy június 22–28. között készített felmérés szerint a zsoldosvezető támogatottsága 58 százalékról 29-re esett vissza. 

A Levada Központ orosz közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint egyébként Szergej Sojgu − a Wagner-lázadás egyik fő célpontja − népszerűsége is nagyot esett az eseményeket követően 60-ról 48 százalékra. 

Putyinnak ellenben jót tett a lázadás: egy százalékpontot javított támogatottságán, 81-ről 82-re emelkedett népszerűségi mutatója. 

Míg a Levada májusban készített felmérése szerint az oroszok 67 százaléka mondta azt, hogy jó irányba halad az ország, a puccskísérletet követően ez a szám már csak 61 volt.

Borítókép: A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg egyik hirdetését távolítja el egy férfi Szentpéterváron 2023. június 24-én (Fotó: MTI/AP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.