Tényleg van miért aggódnia Kijevnek? – műholdfelvételeken az állítólagos Wagner-tábor Belaruszban

Amennyiben tényleg a Wagner-csoport költözik az új táborba, úgy Ukrajnának erőforrásokat kell átcsoportosítania az északi határhoz.

Magyar Nemzet
2023. 07. 01. 15:10
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rosztov-na-Donu, 2023. június 24. A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg katonái az ukrajnai orosz katonai mûveleteket irányító központ közelében Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben nyilvánosságra hozott műholdfelvételek szerint egy elhagyatott belarusz bázison több ezer katona elszállásolására alkalmas tábort húznak fel − számolt be többek közt a BBC brit közszolgálati médium. Ez arra engedhet következtetni − mint írják −, hogy a belarusz−ukrán határ közelében vetheti meg a lábát a Wagner-csoport. A katonai bázis mintegy száz kilométerre délre fekszik Minszktől, Kijevtől pedig körülbelül 320 kilométerre.

A BBC szerint az elmúlt két hétben több mint hatszáz sátorszerű szerkezetet húztak fel itt. A brit hírportál kiemeli, egyelőre nem lehet megerősíteni, hogy valóban a Wagner-csoport harcosainak készül a létesítmény. Az időzítés mindenesetre érdekes. 

A zsoldoshadsereg Jevgenyij Prigozsin vezetésével még múlt hét szombaton indult Moszkva ellen azzal a céllal, hogy elmozdítsa pozíciójából a katonai vezetést − leginkább Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt. A lázadás hamar véget ért, Prigozsin pedig Aljakszandar Lukasenka belarusz elnök közvetítésével megegyezett a Kremllel: Belaruszba vonul száműzetésbe, harcosai pedig dönthetnek róla, hogy követik-e vezérüket, vagy a továbbiakban az orosz reguláris hadsereg állományában folytatják karrierjüket. 

A műholdfelvételek megjelenését követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette fokozott biztonsági intézkedések bevezetését a belarusz–ukrán határon. 

Amennyiben valóban a Wagner-csoport harcosai fognak beköltözni az új táborba, úgy Kijevnek fokozott figyelmet kell fordítani az északi határ védelmére, ami erőforrásokat vonhat el az amúgy sem túl sikeres ellentámadásról. 

Emellett a környező NATO-tagállamok is aggodalommal figyelik az eseményeket, a hírhedt zsoldoshadsereg közelsége veszélyeket rejthet magában – noha nem valószínű, hogy a NATO ellen vetnék be őket.

Borítókép: A Wagner-csoport orosz zsoldoshadsereg katonái az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ közelében Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én (Fotó: MTI/EPA)
 

  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.