Miért nem állt a nép a Wagner-lázadás mellé?

A tegnap hőseit ma hazaárulóként elítélni nem szerencsés – mutatott rá lapunk megkeresésére Seremet Sándor. A szakértőt az orosz társadalom Wagner-lázadás felé mutatott érdektelenségéről, a puccskísérletben résztvevők relatív gyenge büntetéséről, valamint az esemény Vlagyimir Putyin rendszerének stabilitására gyakorolt hatásáról kérdeztük.

2023. 06. 29. 6:00
Wagner Group return to their base
Wagner Group return to their base Fotó: FEODOR LARIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz társadalom számára a lázadás nem fogalmazott meg olyan üzenetet vagy követelést, amivel azonosulni tudott volna − magyarázta lapunk megkeresésére Seremet Sándor, az Eurázsia Központ szakértője, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. A hét végi, Jevgenyij Prigozsin zsoldoshadserege által indított és hamar kifulladt puccskísérletről készült egyik talán legemlékezetesebb felvétel, melyen egy utcaseprő a Wagner-csoport harcosainak jelenlététől nem zavartatva magát, a lázadás kellős közepén tisztítja Rosztov-na-Donu utcáit. 

Az orosz társadalom jelentős része hasonlóan reagált a fejleményekre. Nem voltak Vlagyimir Putyin és az orosz vezetés mellett kiálló tüntetések, de nem fogadta üdvrivalgás sem a Wagner-zsoldosokat. Ennek a szakértő szerint több oka is van. Egyrészt a lázadás nem Putyin hatalmát akarta megdönteni, az orosz védelmi minisztérium − leginkább Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök − ellen irányult. Az egyébként sem túl világosan megfogalmazott célok így kisebb mértékben tudták érinteni az orosz társadalmat, olyan ügyekről volt szó, amelyek inkább a harctéri feladatok ellátásának és koordinálásának a minőségére, a rendszer korruptságára vonatkoztak, nem érintettek például szociális kérdéseket. 

Másrészt Prigozsin mögé nem álltak be a karhatalmi erők, nem állt át az oldalára a hadsereg vagy a politikai elit valamelyik része, a rendszer ebben a tekintetben egységes volt

− sorolta az okokat Seremet Sándor. 

 

Gyenge válasz vagy okos döntés?

Prigozsinék menetelése Moszkvától kétszáz kilométerre ért véget, amikor Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök közbenjárásával a zsoldosvezér megegyezett a Kremllel. A megállapodás értelmében minden vádat ejtettek, Prigozsin szabad emberként Belaruszba távozott, harcosai pedig dönthettek: vagy követik, vagy az orosz hadsereg kötelékében folytatják pályafutásukat. Annak fényében, hogy a katonai vezetés megdöntésére irányuló nyílt kísérletről van szó, ez egy finoman szólva is gyenge válasz.

A tegnap hőseit ma hazaárulóként elítélni nem szerencsés

− magyarázta a szakértő. Hozzátette: a Wagner-csoportot az elmúlt időszakban ukrajnai sikereiknek köszönhetően hithű hazafiként ábrázolták az orosz médiában, éppen ezért lehetett az is, hogy Putyin komoly hangsúlyt fektetett közleményeiben arra, hogy a lázadásban résztvevő katonák többségét megvezették és kihasználták. − Az orosz elnök döntésével, ha úgy tetszik, hagyott magának és a Wagner katonáinak is egy menekülési útvonalat − fogalmazott Seremet Sándor. 

 

Megrendült Putyin hatalma?

Abban, hogy az események megrendítették-e Vlagyimir Putyin hatalmát, megoszlanak a vélemények. A nyugati és orosz ellenzéki sajtó beszámolói szerint maga a tény, hogy a rendszert egy magánhadsereg vezére hívja ki, már önmagában megkérdőjelezi az elnök pozícióit ami továbbiakban Putyin hatalmának az erodálásához vezethet. 

Ezt sokan inkább a Nyugat által kívánt, mintsem valós helyzetnek tekintik

− mutatott rá a szakértő. Mások szerint ennek éppen ellenkezője történik: a lázadás következtében szigorítások lépnek életbe a rendszeren és a hadseregen belül pont a hatalmi vertikum megerősítése céljából, mindezt annak érdekében, hogy a továbbiakban ne fordulhassanak elő hasonló események. − A valóság valahol a két vélemény között lehet − zárta szavait Seremet Sándor. 

Borítókép: Fiatal hölgy áll a Wagner-csoport egyik katonai járműve előtt Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én (Fotó: AFP/Anadolu/Feodor Ladin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.