„A kopasz szemét saját kezűleg pusztította el a Wagnert” – ezt gondolják egykori zsoldosai Prigozsinról

„Bíztam Prigozsinban, de amit tett, az gyalázatos” – fakadtak ki a Wagner-vezér „árulására” a zsoldoscsoport tagjainak hozzátartozói.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, CNN2023. 06. 27. 12:53
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Szentpétervár, 2023. június 24. Orosz rendõrök, miután lezárták a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg szentpétervári épületét 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kopasz szemét saját kezűleg pusztította el a Wagnert, és mindenkivel kicseszett, akivel csak tudott” – fogalmazott egy, magát a Wagner magánhadsereg harcosának valló, kétszázezer követővel rendelkező férfi a Telegram-csatornáján.

Ez csak egy újabb értelmetlen lázadás volt

– tették hozzá mások.

Noha Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezére korábban azzal büszkélkedett, hogy a mintegy 25 ezer fős magánhadsereg hűséges hozzá, a BBC brit közszolgálati csatorna szerint „ez olyan gyorsan megváltozott, ahogy a lázadás elült”.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Wagner-csoport a hét végén Prigozsin vezetésével puccskísérletet hajtott végre, melynek célja az orosz katonai vezetés elmozdítása volt. A vérontás elkerülése végett a Wagner-vezér Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök közbenjárásával megegyezett a Kremllel, visszafordította csapatait, mielőtt azok elérték volna az orosz fővárost. A megállapodás értelmében Prigozsin Belaruszba vonult száműzetésbe, a zsoldosai követik vagy vissza is térhetnek a frontra harcolni, immár az orosz reguláris hadsereg kötelékében.

Mark Krutov orosz újságíró, aki állítása szerint hozzáfér több Wagner-harcos hozzátartozójának Telegram-csatornájához, megosztott néhány üzenetet.

Egyszerűen elárulták őket. Bíztam Prigozsinban, de amit tett, az gyalázatos

– írta az egyikük. „Nem kellett volna ezt tennie. Ez színtiszta árulás” – tette hozzá egy másik.

Sőt, a Wagner-párti bloggerek és influenszerek, mint a „Szürke Zóna” vagy az „Érem Másik Oldala” sem siettek Prigozsint támogatni, inkább egy semleges középutas véleményt fogalmaztak meg.

Mások összeesküsvés-elméleteket kezdtek gyártani. Ebből a legnépszerűbb a BBC szerint az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Prigozsin összeesküdtek egy puccskísérlet megrendezésében, hogy „teszteljék az orosz elit lojalitását”, sőt úgy távolítsák el Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy az ne legyen Putyinhoz köthető.

Vannak, akik szerint ez éppen azért nem lehetséges, mivel a puccskísérlet Putyin gyengeségét mutatja a világ felé. 

Ami történt, az Putyin nyilvános megalázása volt. Prigozsin pedig elveszítette a hírnevét és száműzetésbe vonult

– magyarázta Volodimir Fesenko, a kijevi Penta Politikai Kutatóközpont vezetője a BBC-nek. Azonban mások szerint az események akár olyan eseménysorozatokat vagy taktikákat is elfedhetnek, amelyek talán sosem derülnek ki.

Egyvalami azonban biztosnak látszik: a Wagner-csoport maradékát – az afrikai és ázsiai csapatokat leszámítva – elkezdték beolvasztani az orosz hadseregbe. Mások mellett a BBC is beszámolt arról, hogy megkezdődött a Wagner felszereléseinek – szerverek, járművek, pénzek – lefoglalása.

 

Ejtették a vádakat

Sőt, mint arra a CNN amerikai hírtelevízió is rámutatott, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kedden ejtette az eljárást a Wagner félkatonai csoport ellen, ezzel lezárva az ügyet, mondván, „a résztvevők közvetlenül a bűncselekmény elkövetése előtt abbahagyták erre irányuló akcióikat”. 

Az FSZB Prigozsinnal szemben is ejtette a vádakat.

A fegyveres lázadás szervezésének vádja húsz évig terjedő börtönbüntetéssel jár. Ám az, hogy Prigozsin megúszta a büntetőeljárást, éles ellentétben áll azzal, ahogyan a Kreml a kormányellenes tüntetéseket szervezőkkel bánik. Vélhetően mindez a korábban említett alku része lehetett.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint a zsoldoscsoport június 30-án hagyja el az ukrajnai front állásait, és átadja felszerelését az oroszországi Rosztovban lévő reguláris hadseregnek.

Borítókép: Orosz rendőrök, miután lezárták a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg szentpétervári épületét 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el (Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.