Nincs határ – tiltott fegyvereket adna Washington Ukrajnának + videó

Megváltozott a Fehér Ház álláspontja a kazettás bombák Kijevnek történő átadásáról.

Magyar Nemzet
2023. 07. 01. 16:21
JAPAN-G7-SUMMIT Fotó: SUSAN WALSH
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Már régóta gondolkozunk azon, hogy kettős célú, továbbfejlesztett hagyományos lőszereket adjunk Ukrajnának” − idézi a The Washington Post amerikai napilap Mark A. Milley tábornok szavait. Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke nem másra, mint az úgynevezett kazettás bombákra gondolt, amit Kijev már régóta kér legfőbb szövetségesétől. Ezek az eszközök azonban kifejezetten veszélyesek a civil lakosságra nézve, ugyanis a hordozó repülőeszközről történő leoldásuk után még a levegőben, nagy területen általában pár száz kisebb bombát szórnak szét. Földet érve ugyanakkor nem mindegyik bomba robban fel, így az aknamezőkhöz hasonló veszélyeket rejtenek. 

2008-ban több mint 120 ország írta alá a kazettás bombák gyártásának, használatának és raktározásának betiltásáról szóló paktumot – az Egyesült Államok, akárcsak Oroszország, ebből kimaradt.

A The Washington Post beszámolója szerint a Pentagon tisztviselői az elmúlt hetekben sorra próbálták meggyőzni a kongresszus képviselőit, valamint a kazettás bombák bevetését ellenző szövetséges államokat arról, hogy Kijevnek igenis szüksége van a tiltott fegyverekre. 

 

De miért is kellenek Ukrajnának annyira a kazettás bombák? A fegyverek „valószínűleg növelnék az [ukrán hadsereg] hatékonyságát a támadó hullámok ellen, mivel egy kazettás lövedék ugyanolyan halálos, mint tíz 155 mm-es tüzérségi lövedék a csoportosuló gyalogság ellen” − áll egy, a lap által megtekintett szigorúan titkos dokumentumban. John Kirby nemzetbiztonsági tanácsadó még tavaly decemberben úgy fogalmazott, aggodalmaik vannak az ilyen jellegű fegyverek bevetésével szemben, azonban most úgy tűnik, megváltozott a Fehér Ház álláspontja. 

 

„Mindig is azt mondtuk, hogy a biztonsági segítségnyújtásunk a harctéri körülmények alakulásának megfelelően fog változni, és ez továbbra is így van” − fogalmazott a lapnak egy neve elhallgatását kérő tisztviselő. 

Az elmúlt hetekben azt láttuk, hogy egyre nagyobb szükség van a kazettás lőszerekre, amelyek segíthetnek megoldani az esetleges lőszerhiányt, amellyel [Ukrajna] egyébként szembesülhetne

− tette hozzá.

 Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP/Susan Walsh) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.