Szijjártó Péter: Szorosabb együttműködésre van szükség Közép-Ázsiával

A külgazdasági és külügyminiszter ismertette, üzbég delegáció érkezik jövő héten Budapestre.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 07. 18. 12:33
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban találkozott Sherzod Kudbiyev üzbég gazdasági miniszterrel 2023. július 18-án. Fotó: BORSOS MATYAS Forrás: Facebook/Szijjártó Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New York városában Serzod Kudbijev üzbég gazdasági miniszterrel találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a találkozóról Facebook-oldalán adott hírt a tárcavezető. Kiemelte, „Közép-Ázsia jelenleg a világgazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő térsége, ezért is érdekünk a minél szorosabb együttműködés”.

Hozzátette: „ennek megfelelően folyamatosan erősítjük a magyar–üzbég kapcsolatokat”. Szijjártó Péter ismertette a két ország közös projektjeit:

  • Taskent mellett létrejön egy ipari zóna, amely kifejezetten a magyar vállalatok beruházásait fogja kiszolgálni, különös tekintettel a mezőgazdaságra és a gyógyszeriparra.
  • Az egyik legfontosabb feladat a két ország közötti közvetlen légi összeköttetés megteremtése, amely projekt most célegyenesbe ért.
  • A Magyar–Üzbég Gazdasági Vegyes Bizottság pedig jövő héten tartja az ülését Budapesten.

Üzbegisztánban július 9-én tartottak elnökválasztást, melyen elsöprő győzelmet aratott Savkat Mirzijojev, aki a következő hét évben fogja vezetni a közép-ázsiai országot. Sárközy Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) egyetemi docense korábban arról beszélt lapunknak, a magyar–üzbég kapcsolatok ragyogó állapotban vannak, annak fényében is különösen kiemelendő ez, hogy a két ország közötti kapcsolatok építése gyakorlatilag csak az elmúlt tíz évben kezdődött meg komolyabban. Taskentben 2013-ban nyílt meg a magyar nagykövetség, idén tavasszal pedig Üzbegisztán budapesti nagykövetsége is megnyitotta kapuit.

A magyar–üzbég kapcsolatok mérföldkövének számított az is, amikor a magyar OTP Bank belépett az üzbég piacra, miután a vállalat tavaly az Ipoteka Bank részvényeinek a többségi tulajdonosa lett.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban találkozott Serzod Kudbijev üzbég gazdasági miniszterrel 2023. július 18-án (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.