Tisztogatás a Wagner-lázadás után – Armageddon tábornok is a gyanúsítottak között?

Oroszország belbiztonsági szolgálata őrizetbe vehetett több magas rangú katonatisztet, köztük Szergej Szurovikin tábornokot, a légierő vezetőjét.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 16:56
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Szentpétervár, 2023. június 24. Orosz rendõrök, miután lezárták a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg szentpétervári épületét 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán néhány órával a Wagner-lázadás után Oroszország belbiztonsági szolgálata őrizetbe vett több magas rangú katonatisztet, köztük Szergej Szurovikin tábornokot, a légierő vezetőjét – írja a The Wall Street Journal az oroszországi helyzetetre rálátó forrásaira hivatkozva. 

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Andrej Kartapolov, az orosz Állami Duma védelmi bizottságának vezetője a minap azt közölte, hogy Szurovikin „pihen” és „jelenleg nem elérhető”.

Szurovikin, vagyis Armageddon tábornok, aki becenevét a Csecsenföldön és Szíriában alkalmazott agresszív katonai stratégia miatt kapta, 2022 októbere és 2023 januárja között három hónapig irányította az orosz haderőt Ukrajnában, amígValerij Geraszimov vezérkari főnök le nem váltotta. 

A tábornok jó viszonyt ápolt a Wagner-csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal, akinek zendülése óta nem látták Szurovikint a nyilvánosság előtt. 

Sajtóhírek szerint tudott a lázadás terveiről, de személyesen nem vett részt benne. 

Szurovikin egyébként utoljára egy június 23-án közzétett videón volt látható, amelyben Prigozsinhoz és harcosaihoz szólt, hogy fújják le a tervezett felkelést.

A Jevgenyij Prigozson vezette Wagner-csoport három hete indult meg Moszkva felé azzal a szándékkal, hogy megdöntse az ország védelmi és katonai vezetését, a lázadás azonban alig egy napig tartott. 

A The Wall Street Journal forrásai szerint 

Szurovikint jelenleg Moszkvában tartják fogva és hallgatják ki. Elmondták, hogy a Kreml komoly erőfeszítéseket tesz a hűtlenséggel gyanúsított tisztek kiszűrésére, és már legalább 13 magas rangú tisztet vettek őrizetbe. Közülük néhányat elengedtek, de már mintegy 15 tisztet függesztettek fel vagy bocsátottak el. 

A források hozzátették, hogy Szurovikin helyettesét, Andrej Judin vezérezredest és a katonai hírszerzés helyettes vezetőjét, Vlagyimir Alekszejev altábornagyot szintén őrizetbe vették, de később szabadon engedték őket. Ugyanakkor felmentették őket a szolgálat alól, mozgásukat korlátozták, és megfigyelés alatt állnak.

Az őrizetbe vett személyek között van Mihail Mizintsev volt vezérezredes, aki korábban védelmi miniszterhelyettes volt, és április végén csatlakozott a Wagner-csoporthoz. 

Közben Jevgenyij Prigozsin magánhadserege több ezer tonna lőszerrel együtt átadta nehézfegyvereit az orosz védelmi minisztériumnak, ezt szerdán közölték. 

Több száz harckocsit, rakétavetőt és tüzérségi löveget, valamint húszezer támadó puskát és más kézifegyvert, továbbá 2500 tonna lőszert vett át a minisztérium a Wagnertől, Vlagyimir Putyin elnök pedig személyesen is tárgyalt Prigozsinnal a lázadás óta. Az orosz elnöki szóvivő szerint a Wagner-vezér egy Moszkvában megrendezett találkozóra volt meghíva, amelyen még 35 ember vett részt.

Borítókép: Orosz rendőrök, miután lezárták a Wagner-csoport orosz zsoldoshadsereg szentpétervári épületét (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.