„Pihen” a hírhedt orosz tábornok, akit a Wagner-lázadás óta nem láttak

„Pihen” az Armageddon tábornok néven ismertté vált Szergej Szurovikin orosz hadseregtábornok, írja a Politico hírportál egy orosz képviselő szavaira hivatkozva. A Kreml továbbra sem adott hivatalos tájékoztatást a tábornok hollétéről, akit a Wagner-csoport három héttel ezelőtti lázadása óta nem láttak, és egyes nyugati sajtóhírek szerint tudhatott Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér tervéről.

Kónya Rita
2023. 07. 13. 10:39
null
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. november 9-én közreadott képen Szergej Szurovikin vezérezredes, az Ukrajnában harcoló teljes orosz haderő parancsnoka Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek jelent. Sojgu Szurovikin tábornok javaslatát elfogadva elrendelte az orosz erők kivonulását a dél-ukrajnai Herszonból és visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára. MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrej Kartapolov, az orosz Állami Duma védelmi bizottságának vezetője szerint Szurovikin „pihen” és „jelenleg nem elérhető” – írja a Politico.

Szurovikin, vagyis Armageddon tábornok, aki „becenevét” a Csecsenföldön és Szíriában alkalmazott agresszív katonai stratégia miatt kapta, 2022 októbere és 2023 januárja között három hónapig irányította az orosz haderőt Ukrajnában, amíg le nem váltotta Valerij Geraszimov vezérkari főnök. 

A tábornok jó viszonyt ápolt a Wagner-csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal, aki három héttel ezelőtt sikertelen puccskísérletet hajtott végre. 

A zsoldoscsoport lázadása után egyes nyugati lapokban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint Szurovikin már korábban tudhatott a Wagner-csoport tervezett lázadásáról, és az orosz hatóságok vizsgálják, hogy bűntársnak tekinthető-e. A New York Times meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról is írt, hogy más magas rangú tábornokok is tudhattak a puccskísérletről, Prigozsin éppen ezért indította el a felkelést abban a hitben, hogy támogatni fogják.

A Kreml továbbra sem adott hivatalos tájékoztatást Szurovikin hollétével kapcsolatban.


Borítókép: Szergej Szurovikin orosz hadseregtábornok (Fotó: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.