Újabb országba látogat az ukrán elnök, de az utazás nem alakul zökkenőmentesen

Titkos információk szivárogtak ki a részletekről.

Gábor Márton
2023. 07. 05. 21:31
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bulgáriába látogat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, ahol Nikolaj Denkov bolgár miniszterelnökkel fog találkozni, ám az utazás nem alakul zökkenőmentesen. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a találkozó részleteiről bizalmas információk szivárogtak ki. Ezzel kapcsolatban később Todor Tagarev bolgár védelmi miniszter sajnálatát fejezte ki, ugyanis a terveket biztonsági okokból titokban tartották, ám azokat néhány nappal a találkozó megvalósulása előtt kormányzati szereplők kiszivárogtatták a 24chasa.bg bolgár hírportálnak.

Tagarev kedden a bolgár TV1 televízióban megerősítette Zelenszkij bulgáriai látogatását, és elnézést kért az előzetes kiszivárogtatásokért. 

Egy ilyen látogatás lebonyolítása érdekében már jó ideje folynak nem nyilvánosan az előkészületek. Sajnálom, hogy az információkat kiszivárgották, majd pedig nyilvánosságra hozták

– mondta a védelmi miniszter.

Bulgáriában nemrég voltak választások, amiből Nikolaj Denkov került ki győztesen. A mostanra miniszterelnöknek választott politikus elkötelezetten Ukrajna-párti, miközben a bolgár köztársasági elnök, Rumen Radev nem hajlandó egyértelműen állást foglalni az ukrajnai háborúval kapcsolatban, emellett pedig egyáltalán nem támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. 

DENKOV, Nikolaj
A liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) pártot képviselõ Nikolaj Denkov új bolgár miniszterelnök beiktatási ünnepségén a parlament szófiai üléstermében 2023. június 6-án.
MTI/EPA/Vaszil Donev

Ennek ellenére államfőként Zelenszkij valószínűsíthetően találkozni fog Radevvel a csütörtöki hivatalos látogatás alkalmával. 

Mindeközben a nemrég megválasztott szófiai kormány a közelmúltban új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának.

Akkor leszünk biztonságban, ha az utolsó megszálló katona is elhagyja Ukrajna határát, és ha a Kreml agresszív szándékait megakadályozzuk. Csak így garantálható a térségünk és a jövőnk biztonsága

 - mondta Tagarev június elején.

A fegyverek Ukrajnának történő eladása tekintetében az új kormány teljesen megváltoztatta az elődje politikáját. Korábban ugyanis Bulgária nem volt hajlandó közvetlenül fegyvereket szállítani Ukrajnának. 

Az ukrajnai orosz invázió kezdete után Bulgária volt miniszterelnök-helyettese és gazdasági minisztere, Kornelia Ninova többször is ígéretet tett arra, hogy nem fogja engedélyezni a bolgár fegyverek Ukrajnába történő exportját.

Az orosz invázió kezdete óta a fegyverek küldése a háború sújtotta országba kulcsfontosságú vitás kérdés a bolgár oroszbarát és Nyugat-barát pártok között.

A 2022. február 24. és 2023. január 19. közötti időszakban az ukrán vállalatokkal és állami intézményekkel folytatott külkereskedelmi ügyletekre vonatkozó kérelmek nem érkeztek az exportellenőrzési bizottsághoz elbírálásra, és ennek megfelelően erre az időszakra nem adtak ki kiviteli engedélyt

– áll az Euractiv hírportál által, a gazdasági minisztériumnak benyújtott kérdésekre adott válaszban. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én (Forrás: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.