Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Továbbra is támogatják a háborút − videóval

2024 elejére képezhetik ki az F–16-osokon való repülésre az első ukrán vadászpilótákat, a programba összesen 11 NATO-tagország szállt be. A Vilniusban nyilatkozó ukrán védelmi miniszter szerint a háborúban álló ország számára áttörést jelenthetnek a kazettás lőszerek, amelyeket a nemzetközi tiltakozás dacára az Egyesült Államok ajánlott fel részükre.

Magyar Nemzet
2023. 07. 12. 9:24
Ukraine Faces Off With Russia In Kherson Oblast, Whose Capital Fell Early In War
Ukraine Faces Off With Russia In Kherson Oblast, Whose Capital F Fotó: MACIEK MUSIALEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dánia, Hollandia, Belgium, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Svédország és Nagy-Britannia közösen dolgozik az ukrán pilóták F–16-osokra való kiképzésén, amely várhatóan augusztusban kezdődik meg. A képzés helyszíne eleinte Dánia lesz, míg ki nem alakítják az erre a célra szolgáló központot Romániában.

Ez a koalíció dolgozik a képzésen. Ez az a lépés, amelyet ma megteszünk. A következő lépés maga a tényleges képesség lenne… Az, hogy mindezek az országok csatlakoztak ehhez a koalícióhoz, mutatja az elkötelezettségünket, és azt, hogy egy bizonyos irányba dolgozunk

− idézi Kajsa Ollongren holland védelmi minisztert a Politico hírportál tudósítása.

Az első pilóták a jövő év elején állhatnak készen az éles bevetésre, már persze ha lesz mivel repülniük, ugyanis egyelőre egyetlen ország sem küldött F–16-osokat Ukrajnának. 

A Politico hírportál cikke szerint egyesek azért támadják Washingtont, mert vonakodik eleget tenni Ukrajna fejlett fegyverzetre vonatkozó kéréseinek, és ezzel szükségtelenül elhúzza a háborút. Egy másfajta harci eszköz küldésével viszont láthatóan nincs problémája az Egyesült Államoknak. Mint arról beszámoltunk, a napokban Biden elnök rábólintott a több mint száz ország által már betiltott, de mindkét háborús fél által használt kazettás lőszerek Ukrajnába küldésére, ami ellen a humanitárius szervezetek tiltakoznak.

A kazettás bombák olyan tüzérségi lövedékek, amelyek a ledobásuk után nem egyben, hanem számtalan kis lövedék formájában, hatalmas területen szóródnak szét. Jelentős részük a földet érés után sem robban fel, viszont később bármikor felrobbanhatnak, ezzel megölve vagy megcsonkítva az áldozataikat. Ugyan katonai szempontból hatékonyak lehetnek, ha a lövészárkokban és megerősített állásokban beásott szárazföldi csapatok ellen használják őket, ugyanakkor hatalmas veszélyt jelentenek a polgári lakosságra, főképp a gyermekekre, ezért több mint száz ország egyezményben tiltotta be a használatukat. A megállapodáshoz sem az Egyesült Államok, sem Oroszország, sem Ukrajna nem csatlakozott.

A NATO-csúcs kapcsán Vilniusban tartózkodó Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint az ellentmondásos lőszerszállítmány áttörést jelenthet az egyelőre a vártnál jóval lassabban haladó ellentámadásban. Egyúttal ígéretet tett, hogy folyamatosan tájékoztatják partnereiket a kazettás lőszerek használatáról, illetve városi környezetben mellőzik azokat.

A kazettás lőszerek Ukrajnába küldése azt mutatja, hogy az ország nyugati szövetségesei kezdenek kifogyni a hagyományos lövedékekből, ezt Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy az MSNBC amerikai hírtelevíziónak adott interjúban gyakorlatilag el is ismerte.

Világszerte és Ukrajnában a normál lőszerek − nem a kazettás lőszerek − készletei kifogyóban voltak, és hamarosan kimerülnek. És így a nehéz, de szükséges döntés, hogy a kazettás lőszereket adjuk nekik, a következővel ért fel: ha nem tesszük meg, akkor kifogynak a lőszerből. Ha elfogy a lőszerük, akkor pedig védtelenek lesznek

− mondta az amerikai diplomácia feje.

Borítókép: Fel nem robbant kazettás bomba az ukrajnai Mikolajiv közelében (Fotó: Maciek Musialek/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.