Washington is megszólalt a fekete-tengeri gabonaegyezmény ügyében

A Fehér Ház azzal vádolja Moszkvát, fegyverként használja az élelmiszerhiány okozta károkat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 18. 8:55
ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2022. november 17. A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötõbe. November 17-én Ukrajna és Oroszország 120 nappal meghosszabbította az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodást, amely a napokban járt volna le. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az utóbbi négy hónapban több mint 11 millió tonna gabonát exportáltak az ukrán kikötõkbõl. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok sajnálatosnak tartja, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a fekete-tengeri gabonakezdeményezésben – közölte az amerikai külügyminisztérium hétfőn. A közleményben azzal vádolják az orosz kormányt, hogy fegyverként használja az élelmiszerhiány okozta károkat, amelyek sebezhető emberek millióit érintik az egész világon.

Az amerikai kormányzati közlemény szerint a fekete-tengeri gabonakezdeményezés 2022 augusztusa óta 32 millió tonna ukrán gabona és élelmiszer exportját tette lehetővé, többi között az olyan, élelmiszer-bizonytalanság által leginkább sújtott térségekbe, mint Észak-, Északkelet-Afrika, Jemen és Afganisztán.

Az amerikai álláspont szerint az orosz fél által érvként használt állításokkal ellentétben a program kivitelezésében közreműködő ENSZ rekordmértékű élelmiszerexporthoz segítette hozzá Oroszországot. A gabonaszállítási programról az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly nyáron született megállapodás, amelynek révén Oroszország hozzájárult a blokád alatt tartott fekete-tengeri ukrán kikötőkből a szállítások újraindításához, és cserében orosz mezőgazdasági és élelmiszertermékek mentesültek a nemzetközi szankciók hatálya alól.

Borítókép: A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötőbe (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.