Elemér 2024. február 28.
logo

Álneveket használva próbálta menteni Joe Biden fia ügyeit

Magyar Nemzet
2023.08.19. 09:43 2023.08.19. 11:39
Álneveket használva próbálta menteni Joe Biden fia ügyeit

Újabb botrány miatt került címlapokra a Biden család, kiderült ugyanis, hogy legalább három álnevet használt alelnöksége alatt Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke. 2014 és 2016 között számos e-mail-üzenetet Robin Ware, Robert L. Peters vagy JRB Ware álnéven írt alá: voltak köztük olyanok, melyeket fiának küldött, ám a hivatalos, kormányzati ügyekkel kapcsolatos leveleket sem mindig saját nevében küldte. A New York Post amerikai konzervatív napilap közlése szerint álnéven aláírt e-maileken keresztül tájékoztatta fiát, Hunter Bident az akkori ukrán elnökkel, Petro Porosenkóval és Volodimir Grojszman ukrán miniszterelnökkel tervezett tárgyalásokról.

Biden még arra is ügyelt, hogy e-mail-címe illeszkedjen álnevéhez: egyik asszisztense, John Flynn a napi menetrenddel kapcsolatos tudnivalókat 2016. május 18. és június 15. között legalább tíz alkalommal küldte a [email protected] e-mail-címre.

A lap példaként egy május 26-án keltezett email üzenetet is megemlített, melyet Joe Biden mellett Hunter Biden és egy bizonyos Peters nevű címzett is megkapott.

Az e-mailben Joe Biden menetrendje szerepelt, amelynek egyik pontja az volt, hogy reggel háromnegyed kilenckor felkészül a kilenc órára időzített telefonhívásra Porosenkóval. A republikánus párti James Comer kongresszusi képviselő arra figyelmeztetett, Joe Biden így próbálhatta meg elterelni a figyelmet fia kétes ügyeiről – a politikus most hozzáférést követel a nemzeti levéltártól azokhoz az e-mailekhez, melyeket az Egyesült Államok jelenlegi elnöke nem saját nevében küldött. Comer aggodalmait alátámasztja, hogy ezekben az időkben (2014 és 2019 között) Hunter Biden tagja volt a Burisma Holdings Limited ukrán energiakutató és -termelő vállalat igazgatótanácsának.

Noha a bölcsészdiplomát szerzett Hunter Bidennek aligha van szakértői tapasztalata az energia terén, több mint egymillió dollárt kapott az ukrán vállalattól munkájáért. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik tisztje emellett azt állította, az amerikai elnök és fia fejenként ötmillió dollárt is kaptak a cégtől.

 

Afelől pedig semmit kétség, hogy Joe Biden is aktívan részese volt fia kétes ügyeinek. Amellett, hogy az ügyleteit apja révén a Fehér Házból tudta irányítani, maga Joe Biden is kapcsolatot tartott fenn fia üzleti partnereivel – volt, akikkel együtt vacsorázott és kávézott.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.