Soha nem látott erdőtüzek pusztítanak Kanada nyugati területein + videók

Az eget elborították a sűrű füstfelhők és a hatalmas narancssárga lángok a közösségi oldalakon közzétett felvételeken.

2023. 08. 19. 8:03
null
West Kelowna, 2023. augusztus 18. Erdõtûz pusztít a Brit Columbia kanadai tartományban fekvõ West Kelowna közelében 2023. augusztus 18-án. MTI/AP/The Canadian Press/Darryl Dyck Fotó: Darryl Dyck
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükségállapotot hirdettek Kanada legnyugatibb, Brit Columbia tartományában, ugyanis egyre nagyobb a veszély, hogy az erdőtüzek elérik a 36 ezer lakosú West Kelowna városának lakott területeit. A közösségi oldalak egyes felvételei szerint azonban már a házakat is elérték a hatalmas lángok. A térségben egy nap alatt 64-ről 6800 hektárra nőtt a tűz által beborított területek mérete. David Eby, a tartomány miniszterelnöke közölte, a valaha volt legsúlyosabb erdőtüzekkel néznek szembe. A városokból folyamatosan evakuálják az embereket, ez idáig több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Körülbelül négyezer embert légi úton kellett kimenekíteni, és további mentésekre készülnek a hatóságok. Egyelőre nincs hír arról, hogy az emberek mikor térhetnek vissza otthonaikba. Halálesetről ez idáig nem írtak a hírportálok.

A The Guardian brit napilap arról számolt be, a gyakran kieső térerő miatt egyre nehézkesebbé válik a kommunikáció. További problémát okoz az álhírek terjedése, valamint az, hogy a Facebook és az Instragram közösségi oldalakat vezető Meta letiltotta a kanadai felhasználók számára a híreket. Korábban ugyanis a kanadai parlament olyan törvényt fogadott el, mely előírja a platformoknak, hogy egyeztetniük kell a hírkiadókkal a tartalom megjelenítéséről. A közösségi oldalakon azonban elképesztő felvételek terjednek a kanadai erdőtüzekről, amelyek füstjétől az eget sem látni.

A lakosságot felszólították, maradjanak távol a katasztrófa sújtotta területektől és tartsák be az evakuálásra vonatkozó parancsokat.

Kanada területén több mint ezer erdőtűz tombol, közülük 236 az északnyugati területeken. Noha éghajlati adottságai miatt nem ritkák az erdőtüzek az észak-amerikai országban, az ekkora mértékű pusztítás a helyieknek sem megszokott. A BBC brit közmédia gyűjtése rámutatott, az idei erdőtüzek sokkal nagyobb méreteket öltenek, mint a korábbiak: a rekordot ez idáig a 2021. évi adatok jelentették, akkor az ötmillió hektár környékén járt az erdőtűzzel borított területek mérete, idén azonban már a 15 millióhoz közelít.

Borítókép: Erdőtűz pusztít a Brit Columbia kanadai tartományban fekvő West Kelowna közelében 2023. augusztus 18-án (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Darryl Dyck)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.