Szigorú figyelmeztetésnek szánja Peking a Tajvan körüli hadgyakorlatokat

Előtérbe kerül a területszerzés, a fegyveres erők képességét valódi harci körülmények között tesztelik.

2023. 08. 19. 6:50
null
Pingtung megye, 2022. szeptember 7. Egy F–CK–1 Csing-Kuo vadászrepülõgép tüzel a dél-tajvani Pingtung megyében tartott hadgyakorlaton 2022. szeptember 7-én. Az elõzõ napon kínai vadászrepülõgépek átlépték a nem hivatalos kínai-tajvani határt, a Tajvani-szoros középvonalát. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo Fotó: Ritchie B. Tongo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tajvan körüli hadgyakorlatokat jelentett be szombaton Kína, válaszul arra, hogy William Laj tajvani alelnök az Egyesült Államokban járt múlt vasárnap. A sziget körüli ügyekért felelős Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Keleti Hadszíntéri Parancsnoksága közleményében ismertette, közös haditengerészeti és harckészültségi járőrözést szerveznek Tajvan körül. A hadgyakorlat során előtérbe kerül a légi és tengeri úton történő területszerzés, ehhez kapcsolódóan pedig kiemelt szerepet fog kapni a hajók és repülőgépek közös koordinációja. A közlemény szerint a tényleges harci képességeket is tesztelik.

A fegyveres erők képességét valódi harci körülmények között tesztelik – tudatta a parancsnokság szóvivője a kínai állami Xinhua hírügynökséggel.

 

Hozzátette: a járőrözések és a gyakorlatok szigorú figyelmeztetések a tajvani függetlenség céljából történő, külföldi hatalmakkal való összejátszásra és provokációkra. A bejelentett hadgyakorlatokra reagálva a tajvani külügyminisztérium határozottan elítélte azokat és bejelentette, erővel fog válaszolni rájuk. Tajpej szerint ugyanis a hadgyakorlatok nem segítik elő a békét és a stabilitást a térségben.

Tajvanon 2024 januárjában rendeznek elnökválasztást, szakértők szerint Kína már a jövő eseményekre készülve igyekszik megfélemlíteni a sziget lakosságát.

William Laj amerikai látogatása sem tetszett már Pekingnek, a kínai külügyminisztérium bajkeverőnek nevezte az alelnököt. A tárca azt vetette a politikus szemére, hogy makacsul ragaszkodik a Kína által magáénak tartott, ám 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvan függetlenségéhez. Ez idáig Peking nem zárta, akár erőszakot is alkalmazna, hogy visszaszerezze a sziget feletti hatalmat, Kína gyakran fejezi nemtetszését a tajvani és amerikai együttműködéssel kapcsolatban is.

A kínai figyelmeztetésre azt követően került sor, hogy pénteken az amerikai elnök vidéki rezidenciáján, Camp Davidben szorosabb biztonsági együttműködésben állapodott meg az Egyesült Államok, Japán és Dél-Kora. Az MTI közlése szerint az egyezmény rendszeres és elmélyített stratégiai koordinációt fog jelenteni az indiai- és a csendes-óceáni térségben. A megállapodást követő sajtótájékoztatón Joe Biden amerikai elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök új fejezetként beszélt a három ország között létrejött részben biztonsági együttműködésről. Az életbe lépő szerződés szerint a három állam vezetői, külügyminiszterei, védelmi miniszterei és nemzetbiztonsági tanácsadói legalább évente formális találkozón ülnek össze, és első alkalommal megtartják az amerikai-japán-dél-koreai pénzügyminiszteri, valamint kereskedelmi és ipari miniszteri tanácskozást, amelyekre szintén évente sor kerül majd.

A találkozón további közös hadgyakorlatokról is megállapodás született az Észak-Korea által rendszeresen végrehajtott rakétakísérletekre adott válaszként.

Kisida Fumio japán kormányfő a nemzetközi rendet veszélyeztető jelenségnek nevezte a Dél-kínai-tengeren Kína törekvéseit, valamint Oroszország agresszióját Ukrajnában. Joe Biden ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a háromoldalú együttműködés elmélyítése nem a Kína által jelentett veszélyről szól, hanem annál sokkal szélesebb körű: a teljes indiai- és csendes-óceáni térséget lefedi. A csúcstalálkozóról kiadott közlemény ugyanakkor a Dél-kínai-tengert érintő kínai törekvésekkel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy a három ország határozottan ellenez minden egyoldalú kísérletet a térség tengeri területeit illető status quo megváltoztatására.

Borítókép: Illusztráció: Egy F–CK–1 Csing-Kuo vadászrepülőgép tüzel a dél-tajvani Pingtung megyében tartott hadgyakorlaton 2022. szeptember 7-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.