Armageddon tábornok repült az orosz légierő éléről

Eltávolították az orosz légierő éléről Szergej Szurovikin tábornokot, aki június vége óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Nyugati sajtóhírek szerint a tábornok tudhatott a Wagner-lázadásról, és egyes hírek szerint házi őrizetbe kerülhetett.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 08. 23. 9:20
SZUROVIKIN, Szergej
Moszkva, 2022. november 9. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. november 9-én közreadott képen Szergej Szurovikin vezérezredes, az Ukrajnában harcoló teljes orosz haderõ parancsnoka Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek jelent. Sojgu Szurovikin tábornok javaslatát elfogadva elrendelte az orosz erõk kivonulását a dél-ukrajnai Herszonból és visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára. MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június végi Wagner-lázadás óta rejtély, mi történik a hírhedt Armageddon tábornokkal. Szergej Szurovikin becenevét a Csecsenföldön és Szíriában alkalmazott agresszív katonai stratégia miatt kapta, később 

Oroszország ukrajnai műveletének vezetője volt 2022 októbere és 2023 januárja között, amíg Valerij Geraszimov vezérkari főnök fel nem mentette.

Szurovikin feje fölött a Wagner-csoport június végi lázadását követően kezdtek sűrűsödni a viharfelhők, ugyanis köztudottan jó kapcsolatot ápolt a zsoldoscsoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal. Egyes sajtóhírek azzal vádolták, hogy tudhatott a lázadás tervéről.

A Kreml azóta sem adott hivatalos tájékoztatást Szurovikin hollétéről.

A múlt héten orosz katonai blogokra hivatkozva a Politico hírportál azt írta, hogy Armageddon tábornok gyakorlatilag házi őrizetben van, otthonát nem hagyhatja el, de vendégeket fogadhat. Az információk szerint hivatalos nyomozás nem folyik ellene, de azt tanácsolták neki, hogy egy ideig „húzza meg magát”.

A Politico tudósítása szerint kedden az orosz RBK hírportál arról számolt be, hogy Armageddon tábornokot elbocsátották a légierő éléről.

Szurovikin „rövid eltávozáson van” 

− idézett az RBK egy meg nem nevezett, a helyzetet ismerő személyt.

Szurovikin 2017 októbere óta vezette az orosz légierőt.

Borítókép: Szergej Szurovikin vezérezredes (Fotó: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.