Házi őrizetbe kerülhetett a Wagnert támogató Armageddon tábornok

Szergej Szurovikin nem hagyhatja el az otthonát és egy időre meg kell húznia magát.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 08. 16. 14:28
SZUROVIKIN, Szergej
Moszkva, 2022. november 9. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. november 9-én közreadott képen Szergej Szurovikin vezérezredes, az Ukrajnában harcoló teljes orosz haderõ parancsnoka Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek jelent. Sojgu Szurovikin tábornok javaslatát elfogadva elrendelte az orosz erõk kivonulását a dél-ukrajnai Herszonból és visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára. MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Szurovikin orosz tábornokot eltávolították a hatalomból, mert a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin szövetségesének tekintik – legalábbis ezt állítják orosz katonai bloggerek. Többek között az orosz biztonsági erőkhöz közel álló blog is arról írt, hogy Szurovikin egyfajta házi őrizetbe került, nem hagyhatja el a lakását, de vendégeket fogadhat. 

Armageddon tábornokot a zsoldoscsoport július végi puccskísérlete óta nem látták, és senki nem is beszélt róla, miután olyan hírek terjedtek el, hogy tudott előre Prigozsin lázadásáról. Egyelőre semmilyen hivatalos kommunikációt nem adott róla Moszkva.

A blog arról is ír, hogy ugyan hivatalosan nem nyomoznak a tábornok után, de azt tanácsolták neki, hogy húzza meg magát addig, amíg az az ember, aki dönt a sorsáról, egy kicsit megnyugszik. Valószínűleg ezzel Vlagyimir Putyin orosz elnökre utaltak.

Néhány nappal ezelőtt egy volt orosz altábornagy arról beszélt, hogy Szurovikint eltávolították a Kreml ukrajnai erőinek parancsnoki tisztségéből. 

Ugyanakkor arról is szólnak a hírek, hogy a későbbieken Szurovikin még visszatérhet és hasznos lehet a tudása és a tapasztalata, ehhez az kell, hogy kiderüljön, hogy nem tett semmi törvénybeütközőt. 

Szurovikin Armageddon tábornok becenevét csecsenföldi és szíriai agresszív katonai stratégiái miatt kapta. 

Borítókép: Szergej Szurovikin vezérezredes (Fotó: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.