Az igazságügyi minisztérium futni hagyta volna az elnök fiát – tárta fel a The New York Times

Az amerikai igazságügyi minisztérium vádemelés nélkül futni hagyta volna Joe Biden amerikai elnök fiát, Hunter Bident – tárta fel a The New York Times amerikai napilap. Az ügyben azoknak az informátoroknak a felbukkanása hozott fordulatot, akik vállalták, hogy tanúskodnak a képviselőház előtt – amiért az ifjabbik Biden ügyvédei most bíróság elé idéznék őket.

Magyar Nemzet
2023. 08. 21. 7:52
BIDEN, Joe; BIDEN, Hunter; GARLAND, Merrick
Wilmington, 2023. augusztus 11. 2023. július 26-án készített képamelyen Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia bírósági meghallgatásról távozik a Delaware állambeli Wilmingtonban. Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter 2023. augusztus 11-én bejelentette, hogy különleges ügyészt nevez ki Hunter Biden ügyeinek vizsgálatára. MTI/AP/Julio Cortez Fotó: Julio Cortez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai igazságügyi minisztérium eredetileg futni hagyta volna Hunter Bident, úgy zárták volna le a nyomozást, hogy az elnök fia ellen nem emelnek vádat. Csakhogy idén tavasszal két informátor is jelezte a az amerikai törvényhozásnak, hogy a folyamatban lévő nyomozásba beavatkozott a minisztérium, így Merrick Garland igazságügyi miniszter lépéskényszerbe került.

Ennek eredménye a sokak által felháborítóan enyhének tartott vádalku lett, amelyet végül az eljáró bíró nem is volt hajlandó szentesíteni.

A The New York Times amerikai napilap szerint David Weiss delaware-i ügyész (akit nemrég különleges ügyésszé neveztek ki Hunter Biden ügyeinek vizsgálatára) nyomozásába beleavatkozott a minisztérium, annak ellenére, hogy Garland ezt a képviselőház előtt tagadta.

Azonban Hunter Biden ügyvédei nem hagyják annyiban a dolgot: bíróság elé állítanák az informátorokat, mert szerintük azzal, hogy a nyomozás részleteit a kongresszus elé tárták, megszegték a törvényt, és büntetőeljárás alá kell vonni őket. Ez viszont szembemegy Biden elnök korábbi ígéretével, miszerint az informátoroknak nem eshet bántódásuk.

A republikánusok szerint valószínűleg továbbra is folytatódik Hunter Biden ügyeinek eltussolása, és ez lehet a célja Weiss különleges ügyészi kinevezésének. Erre utal az is, hogy az ügyet gyakorlatilag elvették a vádalkut elutasító bírónőtől, a hivatalos magyarázat szerint azért, hogy Kaliforniában vagy Washingtonban tárgyalják, de valószínűleg inkább meg akarták kerülni a még Donald Trump volt elnök által kinevezett bírónőt – mutat rá a Breitbart amerikai híroldal.

 

Borítókép: Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (Fotó: MTI/AP/Julio Cortez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.