Elemér 2024. február 28.
logo

Az oroszok megtalálták az ellenszert Európa legfejlettebb rakétája ellen?

Magyar Nemzet
Forrás: Military Watch Magazine
2023.08.20. 06:40 2023.08.20. 09:39
Az oroszok megtalálták az ellenszert Európa legfejlettebb rakétája ellen?

Az orosz Rosztec állami védelmi konglomerátum friss jelentése szerint „jelentősen javult az orosz Pantsir rövid hatótávolságú légvédelmi harcjárművek képessége a brit-francia Storm Shadow radarelhárító cirkálórakéták támadásaival szemben” – hívta fel a figyelmet a Military Watch Magazine, katonai szakportál.

A Pantsir-S rendszerében minden szükséges módosítást elvégeztek, ami lehetővé teszi a hatékonyság növelését a nehezen észlelhető lövedékek és a nagy hatótávolságú rakéták ellen, mint a Storm Shadow

– fogalmazott a Rosztec egy képviselője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Hozzátette: az eredmények igazolták a korábban meghozott tervezési döntéseket.

Sőt a konglomerátum szerint a Pantsir az amerikai HIMARS légvédelmi-rakétarendszer ellen is hatékonyabbá vált.

Európa egyik legjobb rakétájának is tartott Storm Shadow május óta van használatban Ukrajnában, ám ebből legalább egyet július elején az orosz erők megszereztek. Ekkor sokan arra mutattak rá, hogy a cirkálórakéta birtokában Moszkva nemcsak egy saját változattal állhat majd elő, hanem fegyverrendszerét is jobban tudja majd idomítani a nyugati technológiához.

A Storm Shadow szubszonikus rakéta lopakodó képességei, pontos műholdas irányítása és precíziós csapásmérő képességei miatt kedvelt eszköznek minősül, éppen ezért a NATO-ban is előszeretettel használják.

A rakéta azért különleges, mert nem kell hozzá ötödik generációs lopakodó, hiszen negyedik generációs Eurofighter vagy a Szu–24M-mel is bevethető, mégis alkalmas a mélységi csapásmérésre a navigációs rendszerének – GPS/INS, terepletapogatás, nagy felbontású infravörös képalkotó, automatikus célfelismerés – köszönhetően. A rakéták hatótávolsága több mint 155 mérföld (250 kilométer), miközben alacsonyan repülve képes elkerülni a légvédelmi rendszerek észlelését.

A Military Watch Magazine arra is felhívta a figyelmet, hogy a Storm Shadow „testvére”, a francia légierő számára kifejlesztett SCALP cirkálórakéta – amely ugyancsak megjelent már Ukrajnában – is hasonló sorsa juthat, ugyanis várhatóan ennek a sebezhetőségét is feltárják az oroszok, akik „továbbra is alkalmazkodnak a radarkikerülő rakéták jelentette kihívásokhoz”. 

A katonai szakportál arról is beszámolt, hogy Oroszország jelentős erőfeszítéseket tett a légvédelme javítása érdekében a kisméretű, alacsony sebességű drónok jelentette fenyegetések elleni képességek javítása területén is. Ebben ugyanis a védelmi rendszere hiányosnak bizonyult, amely lehetővé tette Ukrajnának  az orosz területen történő csapásmérést is.

Donald Trump taktikázik?

„Az emberek ismernek, tudják, hogy én vagyok a legjobb, akkor minek vitázzak?” – fogalmazott a politikus közösségimédia-oldalán.

Borítókép: Az orosz Pantsir önjáró, közepes hatótávolságú föld-levegő rakéta- és légelhárító tüzérrendszer. (Fotó: Army Recognition/Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.