Donald Trump taktikázik?

„Az emberek ismernek, tudják, hogy én vagyok a legjobb, akkor minek vitázzak?” – fogalmazott a politikus közösségimédia-oldalán.

Magyar Nemzet
2023. 08. 19. 17:03
Trump indicted over 2020 election interference in Georgia
FILES-US-JUSTICE-POLITICS-TRUMP-INDICTED Fotó: SERGIO FLORES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump korábbi republikánus elnök a minap úgy fogalmazott, hogy mivel ő az első számú jelölt a konzervatív oldalon a közvélemény-kutatások szerint, ezért nem valószínű, hogy részt vesz a republikánus előválasztási vitán szerdán Milwaukee-ban. Amint arra a The Washington Times amerikai lap is felhívta a figyelmet, Trump a leghatározottabban jelezte, hogy nem lesz ott a színpadon.

Mint azt mindenki tudja, a felmérések alapján ebben a »csodálatos« republikánus mezőnyben az én számaim »rendkívüliek«. Bárki is legyen a második helyezett, mintegy ötven ponttal vezetek. Az emberek ismernek, tudják, hogy én vagyok a legjobb, akkor minek vitázzak?

– fogalmazott a Truth Social közösségimédia-oldalon az egykori elnök.

Hozzátette: „Én vagyok a ti emberetek, hát tegyük újra naggyá Amerikát!”

A Reuters/Ipsos legfrissebb felmérésében Trump országos szinten a republikánus szavazatok 47 százalékát tudhatja magáénak, míg Ron DeSantis floridia kormányzó júliushoz képest hat százalékpontot esett vissza, és mindössze 13 százalékon áll.

Amint arra a The Washington Times rámutat, Trump már hetek óta lázban tartja a republikánus vitát megrendező republikánus nemzeti bizottságot (RNC), azzal kapcsolatban, hogy csatlakozik-e sokak szerint legnagyobb kihívójához, Ron DeSantishoz, vagy az egyes felmérésekben jelenleg második legnépszerűbb jelöltaspiránshoz, Vivek Ramaswamyhez.

Trump elmondása szerint azért sem szeretne részt venni a vitán, mert ott elfogult kérdésekkel találkozna, amely veszélyeztethetné éllovas szerepét. Ellenfelei ezt gyávaságnak titulálták, és szerintük a választók megérdemlik a vitát, ha a politikus az ország legmagasabb hivatalára pályázik. 

A The New York Times Trumphoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írta: az egykori elnök szinte biztos, hogy nem vesz részt az első két republikánus vitán. A Milwaukee-ban, Wisconsin államban augusztus 23-án tartandó republikánus vita ugyanis csak az első ilyen lesz az RNC szervezésében, a jelöltek szeptember végén Kaliforniában újra összecsapnak majd egymással.

A tengerentúlon kulcsfontosságú hagyománya van a házon belüli és később a demokrata és republikánus jelöltek közötti vitának. Korábban – amint arra Trump is emlékeztetett – volt példa arra, hogy egyes jelöltek nem álltak ki vitázni, ilyen volt Ronald Reagan is, igaz, ő akkor regnáló elnökként egy újabb ciklusára készült.

Egyesek szerint Trump a távolmaradással a vele kritikus RNC-nek és a vitát közvetítő Fox Newsnak kíván így üzenni.

Trump a vita helyett egy interjút tervez Tucker Carlsonnal, a Fox News egykori első számú politikai kommentátorával. A The New York Times szerint ugyan az interjú pontos időpontja még nem tisztázott, de könnyen lehet, hogy azt egyfajta ellenprogramnak szánják a republikánus vita idejére.

Az RNC és a Fox News Trumpot és Carlsont is megkereste már, arra kérve őket, hogy segítsék a vita létrejöttét és sikerességét is.

Nem ez az egyetlen furcsaság a republikánus vita kapcsán. Nemrégiben napvilágot látott Ron DeSantis vitastratégiája, amelyben azt tanácsolják a floridai kormányzónak, hogy 3-5 alkalommal támadja majd Joe Biden elnökségét és a liberális médiát, 2-3 alkalommal említse eredményeit, támadja Vivek Ramaswamyt, és védje meg Trumpot a korábbi New Jersey-i kormányzó támadásaitól.

Borítókép: Donald Trump egykori republikánus elnök Iowában, a Republikánus Párt Lincoln-vacsoráján adott beszédét követően távozik a színpadról, 2023. július 28-án (Fotó: Sergio Flores/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.