„Ukrajna nem elég fontos ahhoz, hogy atomháborút okozzon”

Négy érvet sorolt fel a The American Conservative amerikai lap főszerkesztője Ukrajna NATO-tagsága mellett.

Magyar Nemzet
Forrás: Alapjogokért Központ2023. 08. 19. 13:26
null
Donyecki terület, 2023. július 14. Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen épeszű ember sem kockáztathatja, hogy Mariupol miatt Massachusettset érje atomcsapás – idézte az Alapjogokért Központ a The American Conservative amerikai lap főszerkesztőjét. Sumantra Maitra négy fő érvet hozott fel Ukrajna NATO-tagsága mellett.

Az egyik ilyen érv, hogy Ukrajna egy erős ország, ami csak erősíteni fogja a NATO-t, ám második érv szerint az ukránoknak azért van szüksége a NATO-ra, mert egy gyenge ország és kell nekik, hogy végszükség esetén akár atombombával is meg lehessen védeni az ország szuveneritását. Arról is szólnak, hogy stratégiailag fontos terület az ország és a nyugati szférához kell tartoznia. A negyedik érv  pedig az, szabadon kell dönteniük arról, akarnak-e csatlakozni a NATO-hoz és a túlélésért küzdenek, segítségre szorulnak.

Ehhez képest – írja a szerző – ha Ukrajna erős, nincs szüksége a NATO-ra, a mostani orosz–ukrán háború patthelyzete pedig azt mutatja, hogy egyik sem erős, de nem is túl gyenge. Ukrajna erejétől függetlenül nem elég nagy fontosságú ahhoz, hogy atomháborút indukáljon. Arról is ír, hogy Ukrajna alig tekinthető működő demokráciának.

Ukrajna egész egyszerűen nem ér meg egy lehetséges atomháborút, mivel az amerikai föld biztonsága szempontjából stratégiailag irreleváns. Ezek a rideg, nyers tények – fogalmazott Maitra.

Borítókép: Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.