DeSantis már a múlté – itt van Donald Trump legújabb kihívója + videó

A floridai kormányzó már csak a harmadik helyen áll a republikánus szavazók körében.

2023. 08. 19. 14:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ron DeSantis már csak a harmadik legnépszerűbb jelölt a republikánus szavazók körében – derült ki az Echelon Insight által készített felmérésből, melyet a Breitbart jobboldali amerikai hírportál szemlézett. A floridai kormányzót ugyanis három százalékponttal maga mögé utasította Vivek Ramaswamy, volt gyógyszeripari vezető és lobbista. 

Donald Trump korábbi amerikai elnök még mindig toronymagasan vezeti a felméréseket, az Echolon Insight kutatása szerint a republikánus szavazók 55 százaléka szavazna rá, ha most tartanák az előválasztásokat. Őt követi Ramaswamy 15 százalékkal, míg DeSantis 12 százalékkal áll a második helyen.

Hasonló eredményt mutatott a Kaplan Strategies által hétfőn közzétett felmérés is. Eszerint Trump 48, Ramaswamy 11, DeSantis pedig tíz százalékot kapna az előválasztásokon.

 

Kívülállóként robbant be

De ki is Vivek Ramaswamy? A hindu családból származó üzletember még 2023 februárjában jelentette be indulását a republikánus előválasztáson, azonban egészen eddig keveset lehetett hallani felőle. Hogy ez tudatos volt-e vagy sem, az az eredményt tekintve tulajdonképpen lényegtelen, hiszen az elmúlt hetekben bombaként robbant be az amerikai köztudatba, megelőzve a tavaly novemberi félidős választásokon elért sikerei miatt Trump első számú kihívójának tartott Ron DeSantist. A politikai elemzők az ilyenkor már-már megszokottnak mondható reakcióval fogadták az új jelöltet, mondván, „itt az új Trump” – ahogyan ezt tették korábban például DeSantis esetében is. 

Pár napja például azzal hívta fel magára az internet figyelmét, hogy egy kampányeseményen a világhírű rapper, Eminem egyik leghíresebb slágerét kezdte el énekelni a színpadon.

 

Ramaswamy épp a minap ismertette programjának tíz legfontosabb pontját egy iowai gyűlésen, melyet az X közösségi oldalon (korábban Twitter) is megosztott:

  1.  Isten létezik.
  2.  Két nem van.
  3.  Az emberi gyarapodáshoz nem megújuló energiaforrásokra van szükség.
  4.  A fordított rasszizmus is rasszizmus.
  5.  A nyitott határ nem határ.
  6.  A szülők döntik el, hogyan nevelik gyermekeiket.
  7.  A nukleáris család az emberiség által ismert legnagyszerűbb családforma.
  8.  A kapitalizmus kiemeli az embereket a szegénységből.
  9.  Az amerikai kormánynak három ága van, nem négy.
  10.  Az amerikai alkotmány a szabadságjogok legerősebb garanciája a történelemben.

Borítókép: Vivek Ramaswamy republikánus előválasztási jelölt (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.