Az összes F–16-os vadászgépét átadja Ukrajnának egy európai ország

Célunk az, hogy a harci repülők segítségével távol tartsuk az orosz terroristákat – fogalmazott Zelenszkij.

Magyar Nemzet
2023. 08. 26. 9:10
28th EARS refuels Fighting Falcons over Afghanistan
200317-F-AI558-0202 Fotó: Tech. Sgt. Matthew Lotz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia az összes F–16-os vadászgépét átadja Ukrajnának, kivéve néhány repülőgépet, amelyeket ukrán pilóták képzésére használunk majd – jelentette be Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter a Jevropejszka Pravda ukrán hírportálnak adott interjújában.

Elmagyarázta, hogy Hollandia éppen most vált az F–16-osokról az újabb F–35-ösökre, de az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt úgy döntöttek, hogy a régi F–16-osokat nem adják el, hanem az ukrán légierő rendelkezésére bocsátják őket. 

A nyugat-európai országnak összesen 42 darab F–16-os vadászgépe van.

Kajsa Ollongren reális elvárásnak nevezte, hogy Ukrajna jövőre kaphatja meg a régóta áhított harci járműveket. Az ukrán légvédelem tehát aligha számíthat fordulatra az F–16-osok átadásától a közeljövőben, amivel inkább hosszú távon támogathatják a szövetségesek az ukrán haderő védekezését. Az Egyesült Államokban októberben kezdik meg az ukrán pilóták kiképzését a repülők használatára, Dániában pedig már folyik a kiképzés, azonban így is hosszú időbe telhet, mire az első F–16-osok feltűnnek az ukrán égbolton.

Hollandián kívül Dánia szintén arról biztosította Ukrajnát, hogy átadják nekik a vadászgépeiket, ám Washington egyértelművé tette, hogy minderre a pilóták megfelelő kiképzése után kerülhet sor. A most zajló ellentámadás helyzetén tehát már nem valószínű, hogy bármit is segítene az F–16-osok elszállítása.

Mindennek ellenére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legújabb videóüzenetében is sürgette szövetségeseit, hogy minél hamarabb küldjék meg számukra ezeket a harci járműveket.

Célunk az, hogy az F-16-osok segítségével távol tartsuk az orosz terroristákat. A lehető leggyorsabban

– mondta a közösségi médiában közzétett videóban.

 

Borítókép: F–16-os vadászrepülő (Fotó: Matthew Lotz)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.