Zöld jelzést adott Washington a vadászgépekre, ám ez már nem segít Kijeven

Kijev a minap közölte, lemondott arról, hogy még az idén F–16-os harci gépeket kapjon.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters, The War Zone2023. 08. 18. 7:14
Illusztráció. Az amerikai F-16-os harci vadászrepülő. (Fotó: FLASH / Twitter)
Illusztráció. Az amerikai F-16-os harci vadászrepülő. (Fotó: FLASH / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Dániából és Hollandiából F–16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnába, amint a pilóták kiképzése befejeződik – közölte a Reuters hírügynökség egy amerikai tisztviselőre hivatkozva. Kijev már régóta kéri nyugati szövetségeseit a harci repülők átadására.

Washington hivatalosan is biztosította Dániát és Hollandiát arról, hogy az Egyesült Államok felgyorsítja az F–16-osok Ukrajnának történő átadására vonatkozó kérelmek jóváhagyását, amint a pilóták kiképzése befejeződik

 – mondta a tisztviselő.

„Levelem célja, hogy kifejezzem az Egyesült Államok teljes támogatását mind az F–16-os vadászgépek Ukrajnának történő átadása, mind az ukrán pilóták képzett F–16-os oktatók általi kiképzése tekintetében” – áll Antony Blinken amerikai külügyminiszter két tisztviselőnek írt levelében, amelynek másolatát a Reuters is látta.

Noha dátumot ez sem jelölt meg, de amint arról lapunk is beszámolt, Kijev már lényegében lemondott arról, hogy idén megkaphatja az első F–16-os vadászgépeket. Azonban most a pilóták képzésén múlhat, hogy milyen gyorsan jut hozzá a régóta kért eszközökhöz, igaz még egy gyorsított kiképzés is több hónapot vesz igénybe. Egyesek szerint a kevés kiképző mellett a problémát az ukrán pilóták „limitált angoltudása” jelentheti.

Nem segít Kijev helyzetén, hogy egy 11 országból álló koalíciónak ebben a hónapban már meg kellene kezdenie az ukrán pilóták F–16-os vadászgépekre történő kiképzését Dánia vezetésével. Troels Poulsen, Dánia megbízott védelmi minisztere júliusban úgy fogalmazott, reméli, hogy 2024 elején „eredményeket” láthat a kiképzésből.

Dánia és Hollandia vezetik azt a nemzetközi programot, amely az ukrán pilóták képzése mellett, a támogató személyzet kiképzését, a repülőgépek karbantartását, és végső soron azok átadását hivatott teljesíteni.

Azt nem tudni, hogy Kijev mennyi F–16-ost kapna, de a The War Zone arra emlékeztetett, hogy Hollandiának „több, mint egy tucat vadászgépe áll rendelkezésre az Ukrajnának történő potenciális átadásra”, miután egy korábbi eladása lényegében meghiúsult.

Dániának pedig 43 darab F–16-os harci repülője van, ám mivel a skandináv ország 2025-ig a modernebb F–35-ösökre kíván átállni, Kijev a következő években akár az összeset is megkaphatja.

Blinken szerint „továbbra is kritikus fontosságú, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni magát a folyamatos orosz agresszióval és szuverenitásának megsértésével szemben”.

Joe Biden amerikai elnök májusban jelentette be hivatalosan is, hogy támogatja az ukrán pilóták F–16-os vadászgépekre történő kiképzési programját.

Azonban egyes szakértők szerint hiába az F–16-osok korábbi sikere, azok „kevés segítséget jelentenek majd Ukrajnának a jelenlegi ellentámadásban, és nem fognak valódi változást hozni az orosz légvédelmi rendszer miatt”. Mások szerint azonban a harci repülők segíthetnek Kijevnek abban, hogy megtörje az orosz légi fölényt saját légtere fölött.

 

Borítókép: Amerikai F–16-os harci vadászrepülő (Forrás: FLASH/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.