Az ukránok belátták, oda a vadászgépekhez fűzött reményük

Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy idén nem fognak megérkezni az F–16-osok – közölte az ukrán légierő.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2023. 08. 17. 11:19
Az amerikai F-16-os harci vadászrepülőgépek több generációja 1974 óta van szolgálatban, sokak szerint ez a típus a legsikeresebb. (Fotó: Clash Report / Twitter)
Az amerikai F-16-os harci vadászrepülőgépek több generációja 1974 óta van szolgálatban, sokak szerint ez a típus a legsikeresebb. (Fotó: Clash Report / Twitter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna ősszel és télen még nem fogja tudni megvédeni az országot amerikai gyártású F–16-os vadászrepülőgépekkel – idézte a Reuters hírügynökség Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivőjét.

Ihnat szerdán késő este azt közölte az ukrán televízióval, hogy: „Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy idén nem fognak megérkezni az F–16-os vadászrepülők”.

Amint arra a Reuters is emlékeztet, Ukrajna többször felszólította nyugati szövetségeseit, hogy szállítsanak F–16-osokat Kijevnek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ez jelzés lenne arra, hogy Oroszország inváziója vereséggel végződik.

Joe Biden amerikai elnök ugyan májusban támogatta az ukrán pilóták képzési programját az F–16-osokra, a harci gépek szállítására nem jelölt ki időpontot.

Nagy reményeket fűztünk ehhez a géphez, amely a légvédelem fontos részét képezné, és amely képes megvédeni minket az orosz rakétáktól és a dróntámadásoktól

 – mondta Ihnat.

Ukrajna nyugati szövetségesei ugyan több ízben ígéretet tettek már arra, hogy támogatják Kijevet a háborúban, hangsúlyozták, hogy nem kívánnak közvetlen konfrontációba lépni Oroszországgal. Noha amíg kezdetben főképp humanitárius segítséget adtak a megtámadott országnak, mostanra már lőszereket, harckocsikat, fegyvereket, helikoptereket és vadászgépeket is küldtek, igaz azok Szu–24-es típusú vadászgépek voltak, az amerikai F–16-osok – amely az egyik legjobbnak, de mindenképpen a legsikeresebbnek számít a maga kategóriájában – technológiai fölényt is jelenthetnének Kijevnek.

Borítókép: Az amerikai F–16-os harci vadászrepülőgépek több generációja 1974 óta van szolgálatban, sokak szerint ez a típus a legsikeresebb (Forrás: Clash Report/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.